Hamis Facebook-profillal félemlítik meg az újságírókat

A nekik tulajdonított bejegyzések miatt a BBC Persian több munkatársa is kapott már halálos fenyegetést Iránból.

Rágalomkampányt indított Teherán azok ellen az iráni újságírók ellen, akik külföldről bírálják a rezsimet – írja a Guardian. A támadások helyszíne az internet, ahol kormányhű aktivisták blogokat írnak és Facebook-oldalakat hoznak létre a célszemélyek, vagyis a rezsim ellenségeinek tekintett újságírók nevében. Ezeken az oldalakon azután egymás után jelennek meg bejegyzések, amelyek többnyire Iránt sértegetik és szexuális visszaélésekről vallanak szerzőként az újságírókat feltüntetve. Bár a karaktergyilkosság ismert módszeréről van szó, Teherán korábban már többször próbálta így rossz hírét kelteni a vele szemben kritikus újságíróknak, ilyen offenzívára még nem volt példa: azok, akik a BBC perzsa nyelvű  honlapját, a BBCPersian.comot akarják elérni, könnyedén a hamis persianbbc.ir oldalra tévedhetnek. Ez utóbbi többek között az „Oszama bin Laden és Szaddám Huszein halála: kitalált történetek Washingtonból” címmel hívja fel magára a figyelmet.

A rágalomhadjárat egyik nagy áldozata Nafiseh Kouhnavard, a BBC Persian műsorvezetője. A hölgy a nevében létrehozott hamis Facebook-oldalon „vall” a brit közszolgálati adónál divatszámba menő „házasságtörésekről”, amelyekben ő is benne van. „Félrelépni.. nos, azt itt nem csak én csinálom. Sőt, ez a normális” – hangzik az egyik bejegyzés. Ezt és a Kouhnavardnak tulajdonított többi cikket Iránban vezető hírként tálalta az az állami sajtó. Volt lap, a Vatan-e-Emrooz, amelyik egész oldalon foglalkozott a műsorvezető hölgy életével a BBC-nél, szigorúan a hamis Facebook-profil alapján.

Sadeq Sada, a BBC Persian vezetője szerint Teherán üzenete az újságíróknak egyértelmű: „Ne írj Iránról – vagy vállald a következményeket”. És ezek a következmények – állítja Sadeq – végzetesek is lehetnek: amellett, hogy a hatóságok egyre többször zaklatják a rendszerkritikus újságírók Iránban maradt hozzátartozóit, sokan már halálos fenyegetést is kaptak a hamis blogokon és Facebook-oldalakon megjelent bejegyzések miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.