Hamis diplomával viszi a szót a Nyomozati Hatóság sajtófőnöke

Hamis jogi diplomával képviselte az orosz Nyomozati Hatóságot (SZK) a szervezet szóvivője.

Vlagyimir Markin diplomájának érvénytelenítését az orosz oktatási felügyelet javasolta – tudatta a Moszkovszkij Komszomolec. Az SZK válaszul a felügyelet vezetőjét menesztené.

Markin két éve kapta meg az előléptetéséhez szükséges jogi végzettséget a Gazdasági és Kulturális Intézetnél, amely körül az akkreditációs bizottság számos szabálytalanságot fedezett fel. Ezek alapján kiderült, hogy a fizetős diákok java akár a harmadik évfolyamtól is kezdhette tanulmányait, „lerövidítve” ezzel a diplomához jutás rögös útját. Az ügy legalább 200 diplomást érint, a vizsgálat nyomán az intézmény működési engedélyét is bevonták fél évre.

– A vád teljesen alaptalan, a diplomám minden követelménynek megfelel – jelentette ki Markin, akit az SZK vezetője, Alekszandr Basztrikin is támogatásáról biztosított. Markinnak korábban a Moszkvai Állami Lomonoszov Egyetemen (MGU) szerzett újságírói diplomája volt csupán, amely nem volt elegendő jelenlegi posztja betöltéséhez.

A vizsgálat alapján Markin azonnal a negyedik évfolyamon kezdte jogi tanulmányait, majd esetenként hat vizsgát tett le egyetlen nap alatt. Több ellentmondás látszik az egyetemen fellelhető jegyzőkönyv és Markin indexe között. Az egyetem azonban Markin védelmére kelt: csupán arról van szó, hogy az intézet 2007-es átköltözésekor az eredeti jegyzőkönyv elkeveredett, a pótlólag megírt pedig pontatlanul készült el.

A hamis diplomák nagy száma és a korrupcióval átszőtt oktatási rendszer régóta kritika tárgya Oroszországban. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.