Hamis számlázás miatt hallgatták ki Nicolas Sarkozyt

Kihallgatták Nicolas Sarkozy volt államfőt a 2012-es elnökválasztási kampányának állítólagos hamis számlázása ügyében indított vizsgálatban - erősítette meg hétfőn az ügyészség a Le Monde című napilap értesülését.
A legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak vezetőjét pénteken hallgatták ki a párizsi ügyészség korrupció elleni részlegén.

Az ügyben 2014 márciusában kezdődött vizsgálat, miután egy sajtóleleplezést követően Jérome Lavrilleux, a volt államfő kampányának helyettes vezetője elismerte: Nicolas Sarkozy kampányának túlköltekezését a nagygyűléseket szervező kommunikációs cég, a Bygmalion hamis számláival és dupla könyveléssel próbálta meg fedezni a párt.

Az elmúlt évben 13 ember ellen emeltek vádat a hamis számlázásban való részvétel gyanúja miatt, valamennyien a kampány, a párt vagy a kommunikációs cég vezetői voltak.

Rendőrségi források szerint 18,5 millió eurót (5,6 milliárd forintot) próbáltak meg 2012-ben kettős könyveléssel eltüntetni Sarkozy kampányszámláiról. A Bygmalion olyan rendezvényeket számlázott ki az akkori kormánypártnak, amelyeket nem is rendezett meg.
Franciaországban a választási kampányok finanszírozását egy független szervezet, a Kampányszámlák nemzeti bizottsága intézi. A testület 2012 decemberben nem hagyta jóvá Sarkozy elszámolását, mivel a volt államfő 363 ezer euróval (112 millió forinttal) többet költött el a megengedett 22,5 millió eurónál (6,6 milliárd forintnál). Az elutasító döntést az alkotmánytanács jóváhagyta.

Eddig az ügyben senki nem vádolta meg személyesen a volt államfőt, akit most először hallgattak ki a hamis számlák miatt.

Nicolas Sarkozy 2007 és 2012 között volt francia köztársasági elnök, 2012-ben ismét jelöltette magát, de alulmaradt Francois Hollande jelenlegi államfővel szemben. A vesztes kampány után visszavonult, majd 2014-ben tért vissza a politikai életbe azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a következő elnökválasztáson, 2017-ben revánsot vegyen Francois Hollande-on. Ebben azonban a hamis számlák miatt indított vizsgálat mellett további ügyészségi eljárások is megakadályozhatják a volt elnököt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.