Hamis számlák az elnökválasztási kampányban?

Hivatalos eljárás indított a párizsi ügyészség péntek este Nicolas Sarkozy volt francia államfő 2012-es elnökválasztási kampányának három volt vezetője ellen a kampány állítólagos hamis számlázása ügyében.
Guillaume Lambert volt kampányigazgatót, Philippe Briand volt pénztárnokot és Philippe Blanchetier-t, a jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) volt ügyvédjét hamisítással, csalással, hivatali bizalommal való visszaéléssel és választási kampány törvénytelen finanszírozásában való bűnrészességgel gyanúsítják.

A három férfit szerdán reggel vették őrizetbe, s a kihallgatásuk végén döntött az ügyészség arról, hogy eljárást indítanak ellenük.

Az ügyben 2014 márciusában kezdődött vizsgálat, miután egy sajtóleleplezést követően Jérome Lavrilleux, a volt államfő kampányának helyettes vezetője elismerte: Sarkozy kampányának túlköltekezését a nagygyűléseket szervező kommunikációs cég, a Bygmalion hamis számláival és dupla könyveléssel próbálta meg fedezni az UMP.

Az elmúlt évben tíz ember gyanúsítottak meg a hamis számlázásban való részvétellel, köztük a kommunikációs cég négy korábbi vezetőjét és az UMP három volt vezető politikusát.

Rendőrségi források szerint 18,5 millió eurót (5,6 milliárd forintot) próbáltak meg kettős könyveléssel eltüntetni Sarkozy kampányszámláiról. A Bygmalion olyan rendezvényeket számlázott ki az UMP-nek, amelyeket nem is rendezett meg.

Alexandre Varaut, az UMP jogi szakértőjének ügyvédje szerint az ügyfele, Philippe Blanchetier "semmiről nem döntött és semmit nem írt alá" 2012-ben, amennyiben csalás történt az UMP-nél, azt az ő tudta nélkül követték el.

A kampányigazgató Guillaume Lambert, aki jelenleg a délkelet-franciaországi Lozere megye prefektusa, viszont elismerte, tudott arról, hogy a párt hamis számlákkal fedezi a kampány túlköltekezését. Bernard Cazeneuve belügyminiszter péntek este jelezte, hogy kezdeményezi a köztársasági elnöknél Lambert felmentését prefektusi tisztségéből a hivatalos eljárás megindítása miatt.

Nicolas Sarkozy volt államfő, akit eddig nem hallgattak meg az ügyben, korábban a sajtóban azt mondta, hogy semmit nem tudott a kettős könyvelésről, és a Bygmalion nevű cégről csak a választási kampány után hallott először.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.