Hamis fertőtlenítőszer miatt bukott meg a miniszter

Benyújtotta lemondását Patriciu Achimas-Cadariu román egészségügyi miniszter – jelentette hétfőn az Agerpres hírügynökség.
Benyújtotta lemondását hétfőn a román egészségügyi miniszter. Patriciu Achimas-Cadariu a több száz kórházat érintő fertőtlenítőszer-botrány miatt távozik. A tárcavezető azt követően döntött így, hogy Dacian Ciolos miniszterelnök országos szintű vizsgálatot rendelt el az ügyben, és szombaton több száz tüntető a kormánypalota előtt követelte a miniszter távozását.

Az ügyben ügyészségi vizsgálat is indult, miután a sajtóban olyan információk jelentek meg, amelyek szerint a Hexi Pharma nevű vállalat többszörösen felhígított fertőtlenítőszert adott el kórházaknak a piaci árhoz képest tízszer magasabb áron. Országszerte több száz egészségügyi intézmény érintett, köztük a kolozsvári onkológiai intézet, amelyet miniszteri kinevezéséig Patriciu Achimas-Cadariu irányított.

A távozó miniszter azzal védekezett, hogy a fertőtlenítőszerekből vett több ezer minta kevesebb mint 5 százaléka esetében bizonyosodott be, hogy nem felelnek meg a hatékonysági előírásoknak, és lejárató médiakampányra panaszkodott.

A közvélemény nyomására a szaktárca közzétette annak az ötven kórháznak a névsorát, amelyben a fertőtlenítőszerek nem feleltek meg a hatékonysági előírásoknak. Köztük van kilenc fővárosi létesítmény is, ahol a Colectiv klubban tavaly októberben kiütött tűz sérültjeit ápolták. A 150 megégett ember közül 64-en életüket vesztették, feltételezések szerint többen kórházi fertőzés következtében.

A Rise Project oknyomozó portál azt is kiderítette, hogy miközben a Hexi Pharma bevételeinek 75 százaléka közpénzekből származik, a pénz 40 százaléka – offshore-számlákon keresztül – a főrészvényes Dan Alexandru Condrea és családtagjai zsebében kötött ki. A román újságírók birtokába jutott dokumentumok szerint csupán 2008-2009-ben 1,8 millió eurót utaltak át a Condreák számláira.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.