Hamász: politikai célokra használták a donorkonferenciát

A Hamász palesztin iszlamista szervezet azzal vádolta meg kedden az előző nap Sarm-es-Sejkben megtartott adományozó értekezlet résztvevőit, hogy menetrend és konkrét döntések híján politikai célokra használták fel az újjáépítésre váró Gázai övezet szükségleteit,

„A (hétfői) adományozó konferencia résztvevői arra használták fel a Gázai övezet helyzetét, hogy politikai nyomást  gyakoroljanak, és megzsarolják a Hamászt” – jelentette ki a  szervezet szóvivője.

„Az értekezlet alkalmat adott arra is, hogy megerősítsék Abu Mázen (Mahmúd Abbász palesztin elnök) helyzetét, és beavatkozzanak a palesztinok belügyeibe” – folytatta közleményében Fauzi Barhúm. Figyelmeztetett, hogy a konferencia negatív hatással lehet a palesztin csoportok között Kairóban zajló béketárgyalásokra.

A nemzetközi közösség közel négy és fél milliárd dollárt, a vártnál sokkal nagyobb összegű segélyt ajánlott fel a Gázai övezet  újjáépítésére és a palesztin gazdaság fellendítésére az egyiptomi Sarm-es-Sejkben. Az új washingtoni kormányzat nevében Hillary Clinton külügyminiszter vett részt a tanácskozáson.

A Hamász amiatt is bírálta a konferenciát, hogy nem állapodtak meg az újjáépítés eszközeinek és menetrendjének részleteiről, és nem  hoztak kézzelfogható döntéseket a gázai övezeti lakosság  szenvedéseinek enyhítése és a gázai határátkelők megnyitása  érdekében.

A Gázai övezetet uraló szervezet szeretne részt venni az  újjáépítési folyamatban. Azt szorgalmazzák, hogy a nemzetközi  közösség által felajánlott összeg fölött egy nemzeti egységkormány  vagy egy valamennyi palesztin mozgalmat képviselő bizottság rendelkezzen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.