Hamász: "kézzelfogható változás" és ellentmondások Obama beszédében

Barack Obama elnöknek a muzulmán világhoz intézett beszédében "kézzelfogható változás" érzékelhető, de vannak benne ellentmondások is a Hamász palesztin iszlamista szervezet szóvivője szerint.

Fauzi Barhúm szerint "ez egy érzelmi húrokat pengető, udvariasságokkal teli beszéd, amitől az az ember érzése, hogy a világ Amerikáról alkotott képének a szépítése volt a célja".

Kairóban mondott csütörtöki beszédében Obama elnök elismerte, hogy a Hamász élvezi a palesztin nép egy részének támogatását, egyszersmind leszögezte: ahhoz, hogy a szervezet szerepet játsszon a palesztin törekvések megvalósításában, le kell mondania az  erőszakról, el kell fogadnia az izraeli-palesztin megállapodásokat,  és el kell ismernie Izrael jogát a létezéshez.

"Az egyik ellentmondás az, hogy hangsúlyozta ugyan, hogy a Hamászt a palesztin nép támogatja, de nem szólított fel a demokratikusan megválasztott Hamász legitimitásának tiszteletben tartására" - mondta Fauzi Barhúm.

"Új amerikai politikáról is beszélt, de nem kért bocsánatot az Irakot és Afganisztánt leromboló téves politikákért" - tette hozzá a szóvivő.

A szóvivő az amerikai elnök szemére vetette azt is, hogy olyan holokausztról beszélt, amelynek zsidó áldozatai voltak, de "nem arról a holokausztról, amelyet az izraeli megszállás okozott" a  Gázai övezetben, ahol több mint 1400 palesztin halt meg egy nagyszabású izraeli offenzíva során december végén - január elején.

"A palesztin ellenállás kapcsán erőszakról beszélt, de nem tért ki a gyermekeink, asszonyaink és öregeink életét követelő izraeli bűnökre" - szögezte le végezetül az iszlamista szervezet szóvivője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.