Hamász: megszületett a tűzszüneti megállapodás Izraellel

Egyiptomi közvetítéssel a Hamász és Izrael hosszú távú tűzszünetet kötött egymással - közölte kedden délután Músza Abu Marzúk, a palesztin radikális szervezet szóvivője Gázában. A megállapodást hamarosan Kairóban fogják hivatalosan is bejelenteni. A Jerusalem Post értesülése szerint ezt maga Mahmúd Abbasz palesztin elnök közli majd.

A szóvivő szerint a felek "nyílt végű" (azaz nem meghatározott idejű) tűzszünetben állapodtak meg egymással. Az egyiptomi közvetítéssel létrejött egyezség értelmében Izrael lazítani fog Gáza blokádján, és be fogja engedni a segélyszállítmányokat, illetve az újjáépítéshez szükséges anyagokat a területre. Az övezet blokádjának a Hamász által követelt további lazításáról, illetve egyéb vitás ügyekről a jövő hónapban kezdenek tárgyalásokat a felek. A 2007 óta tartó gázai blokád feloldása a Hamász legfőbb feltétele volt a tárgyalások során.

Músza Abu Marúk – mint a BBC jelentette – közölte, hogy a megállapodás véget vet a hét hete tartó harcoknak, amelyek több mint 2200 életet követeltek. Izrael 64 katonát és négy civilt vesztett.

Az izraeli kormány részéről eddig nem kommentálták az előzetes palesztin közlést a megállapodás létrejöttéről. Az izraeli lapok egyelőre arról számoltak be, hogy újabb rakétákat lőttek ki Gázából, Ashkelonban egy házat találat ért, a rendőrség közlése szerint tízen megsebesültek.

Tel-Aviv körzetében a védelmi rendszer megsemmisített egy rakéták. Kedd reggel egyébként izraeli gépek Gáza városában két toronyépületet is bombáztak. A lakásoknak, üzleteknek és hivataloknak helyt adó Italian Complex súlyosan megrongálódott, állítólag több mint húszan megsebesültek. Az izraeli akciók Gázában két életet követeltek kedd délig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.