Hamarosan kész a 9/11 múzeum

A World Trade Center helyén felépülő múzeumnak eredetileg ebben a hónapban kellett volna kinyitnia, jövőre talán el is készül. Eközben a kormány bejelentette, ötven ráktípusra kiterjesztik a már létező 9/11 egészségügyi programot. Ma van a terrortámadások 11. évfordulója.

Hosszú ideig nem sikerült megegyezniük a feleknek, hogy ki finanszírozza a Ground Zeróhoz tervezett múzeum költségeit. A 2001. szeptember 11-ei terrortámadás tizenegyedik évfordulójának előestéjén végül mégis megszületett a megállapodás, így 2013-ra akár már el is készülhet az emlékhely.

A helyszínt birtokló Port Authority of New York and New Jersey és a Szeptember 11. Nemzeti Emlékhely és Múzeumot irányító alapítvány hétfőn jelentette be, hogy sikerült megegyezésre jutniuk, habár a részletek még mindig nem tisztázottak. A múzeumot ebben a hónapban kellett volna megnyitniuk, az építkezés azonban a finanszírozási viták miatt már egy éve áll. – A mai megállapodás biztosítékot jelent arra, hogy az adófizetőket megkíméljük a további terhektől, és ezzel együtt befejezzük a projektet – mondta Andrew Cuomo, New York állam kormányzója.

Az áldozatok családtagjai szintén örültek, hogy végre elkészül az emlékhely, a létrehozáshoz ugyanis személyes tárgyakkal ők is hozzájárultak. – A múzeum fontos azoknak a családoknak, akiknek a hozzátartozói a merényletekben haltak meg. Fotókat és emlékeket adtak a múzeumnak elhunyt szeretteikről, akik megérdemlik a tiszteletet – mondta New York polgármestere, Michael Bloomberg.

Eközben a kormány bejelentette, ötven ráktípus szűrését és kezelését támogatja azon mentősök és más túlélők számára, akik a merényletek során betegedhettek meg. Eddig közel ezren hallhattak meg az épületek romjaiból felszálló mérgező portól és szennyezésektől. A 4,3 milliárd dollárba kerülő 9/11 egészségügyi program eddig is létezett, most ezt terjesztették ki. A legtöbb kárpótlást ez idáig légzőszervi megbetegedésekre fizették ki. A programot egyébként sokan kritizálják, nem tudják ugyanis egyértelműen megállapítani, hogy az adott betegség valóban a merénylet következménye-e.

 

 

 

 

Tribute in Light -installáció a World Trade Center közelében. Talán a 12. évfordulóra elkészül a múzeum
The Tribute in Light illuminates the sky over New York's lower Manhattan skyline a day ahead of the 11-year anniversary of the 9/11 attacks as Natsuki of Yokohama, Japan, raises his arms for a portrait from Brooklyn, September 10, 2012. The Tribute in Light is an art installation near the site of the World Trade Center in remembrance of the September 11 attacks. REUTERS/Adrees Latif (UNITED STATES - Tags: DISASTER CITYSPACE ANNIVERSARY TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.