Hamarosan elengedhetik a négyszáz napja bebörtönzött újságírót

Mohamed Fahmy, az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió újságírója visszaadta egyiptomi állampolgárságát, amivel közelebb került ahhoz, hogy több mint négyszáz napig tartó fogság után kiszabaduljon.

Egyiptom órákon belül szabadon engedheti Mohamed Fahmy kanadai-egyiptomi újságírót – írja a katari székhelyű al-Dzsazíra hírtelevízió. Fahmy 402 napja van fogságban.

Egy nemrég életbe lépett elnöki rendelet értelmében vasárnap elengedték a korábban hét év börtönbüntetésre ítélt Peter Greste-t, a tévé ausztrál újságíróját is. A rendelkezés lehetővé teszi, hogy külföldi elítéltek saját országukban folytassák büntetésük letöltését. Azzal, hogy Fahmy visszaadta egyiptomi állampolgárságát, nagy eséllyel kiadhatják őt Kanadának.

Fahmy szabadon bocsátása a küszöbön áll – mondta John Baird kanadai külügyminiszter hétfőn. A külügyér hozzátette, hogy a diplomáciai tárgyalások Fahmy szabadon engedéséről jól haladnak, de pontos időpontot nem tudott megadni a férfi elengedéséről.

Fahmyt és két másik kollégáját, Peter Greste-t és Baher Mohamedet 2013 decemberében fogták el. Azzal vádolták őket, hogy hamis információkat terjesztettek, és támogatták a betiltott iszlamista szervezetet, a Muzulmán Testvériséget. Greste-t és Fahmyt hét, Mohamedet további három évre ítélték, őt illegális fegyvertartással is vádolják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.