Halott a rendőrgyilkos osztrák ámokfutó

Alois H.-nak csak az összeégett holttestét találták meg abban a házban, ahová négy ember – három rendőr és egy mentős – meggyilkolása után menekült.

Kedd éjjel az osztrák kommandósok holtan találták meg Alois H.-t, azt az orvvadász ámokfutót, aki hétfőről keddre virradóra négy embert – három rendőrt és egy mentőst – ölt meg az osztrák síparadicsom, Annaberg környékén. Ahogy az oe24.at osztrák hírportál Roland Scherscherre, Alsó-Ausztria tartományi rendőri szóvivőjére hivatkozva írja, az 55 éves férfi összeégett holtteste többórás kutatás után abban a melki farmházban került elő, amely az övé volt, és ahová a gyilkosság után menekült. Alois H. magára gyújtotta a farmház egyik titkos szobáját; az őt kereső kommandósoknak először el kellett oltaniuk a tüzet, hogy rájöjjenek, a férfi öngyilkos lett.

Alois H. ámokfutása hétfő éjjel kezdődött, amikor Annabergnél a rendőrök orvvadászat gyanújával le akarták tartóztatni. Ahelyett, hogy megadta volna magát, a férfi rálőtt a rendőrre, aki éppen őrizetbe akarta venni, majd kocsiba vágta magát, és lelőtte azt a mentőst is, aki a halálosan megsebesített rendőrt látta el. Mint kiderült, Alois H. Melk felé hajtott, messzire azonban a saját kocsijával nem ért el, az ugyanis menekülés közben beleragadt a sárba. Ekkor még egy rendőrt lelőtt, egy másikat túszul ejtett, a járőrkocsival pedig továbbhajtott a farmházig, ahol elbarikádozta magát. A harmadik rendőráldozat holttestét a farmházhoz közel, a járőrkocsiban találták meg.

Alois H. elfogására az osztrák rendőrök hatalmas erőket mozgósítottak, a farmház környéke ostomra kezdett hasonlítani: a Bécstől 70 kilométerre nyugatra fekvő melki helyszínre összesen mintegy száz rendőrt vezényeltek golyóálló mellényben, gépfegyverekkel, de az akcióba beszállt a hadsereg is, páncélozott harci járművekkel zárva le hermetikusan a környéket. Alois H.-val megpróbáltak kapcsolatba lépni, de ez sokáig nem sikerült. Az egyik barátja végül elérte telefonon: neki Alois H. elmondta, hogy a rendőrökkel vívott tűzpárbajban haslövést kapott, és nem fogja megadni magát.

Alois H. egyik, a Kurier által megszólaltatott barátja szerint a férfivel egyébként napok óta nem volt rendben valami, és panaszkodott is, hogy úgy érzi, mintha valamiféle „második én” élne benne.

Az ostrom alatt a férfi többször is kilőtt a farmházból, mindenkire, akit csak meglátott, mígnem kedd este a kivezényelt kommandósok rohamot indítottak az épület ellen. Alois H.-t ezután sokáig nem találták, azt hitték, elmenekült. Csak hat órával a farmház lerohanása után, a sokadig tüzetes kutatásra derült ki, hogy a férfi csak elrejtőzött öngyilkosságot elkövetni, és magára gyújtotta a pincéből nyíló titkos szobát.

Alois H. szállítási vállalkozó volt, a rengeteg fegyvert, amelyet magánál tartott, mind legálisan szerezte be. Volt vadászengedélye is, csak nem arra a területre, ahova át-átrándult állatokat elejteni.

A 24 órás drámában a hatóságok eredetileg hírzárlatot rendeltek el, és csak kora délután ismerték el hivatalosan, hogy mi történik – azután, hogy a sajtó megneszelte a dolgot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.