Haló poraiból támasztaná fel a hadsereget az új miniszter

„Négy héten belül alkalmas lesz az osztrák hadsereg három C–130K típusú Hercules szállító repülőgépe arra, hogy a kitoloncolt menekülteket visszaröpítse szülőhazájukba” – jelentette be Ausztria új „csodafegyvere”, a három hete hadügyminiszterré kinevezett Hans Peter Doskozil. Az eddig Burgenland rendőrparancsnokaként dolgozó szociáldemokrata politikustól remélik, hogy véget vet a hadsereg évek óta tartó leépítésének. Más érvre nincs is szüksége, mint hogy év eleje óta már kilencezer menekültkérelmet adtak be Ausztriában. Januárban hétezret, szemben az előző év első hónapjában benyújtott négyezerrel.

Katonai helikopter bemutatója Bécs szívében
Katonai helikopter bemutatója Bécs szívében
Heinz-Peter Bader / Reuters

Egy katonai reformbizottság már 12 éve sürgette, hogy az ország védelmi költségvetését emeljék a hazai össztermék egy százalékára, ennek ellenére mindmáig csak a GDP 0,55 százalékát költik a haderőre. Az előző miniszter, Gerald Klug a pályafutása végén újabb, 2018-ig tartó takarékossági programot jelentett be évi 200 millió eurós kiadáscsökkentéssel, kaszárnyák kiárusításával. Csökkentette a nehézfegyverek számát, kivont a forgalomból 800 idősebb terepjárót, minimálisra vette vissza a repülési órák számát, drasztikusan leépítette a légvédelmet, miként a gyakorlatozásra szánt időt is.

Doskozilt jó kapcsolat fűzi a koalíciós partner, a néppárt soraiból érkezett belügyminiszterhez, az Ausztriában héjának tartott Johanna Mikl-Leitnerhez. Egyaránt azon a véleményen vannak, hogy a visszautasított menekültek kitoloncolásával nem lehet várni az uniós szintű intézkedések meghozataláig. A két miniszter állítólag mielőbb egyezségre akar jutni Marokkóval és Afganisztánnal állampolgáraik visszavételéről. A két vezető a jövő héten hozza nyilvánosságra átfogó elképzelését a déli határszakasz védelméről is, a bécsi Kurier értesülése szerint tíz határállomás megerősítését, az ellenőrzés szigorítását jelentik be. Az állomásokat a rendőrök, a zöldhatárt pedig a katonák védik majd.

Doskozil ezer újonc behívását hirdette meg. A határvédelemre jelentkező önkéntesek lelkesedését az is táplálja, hogy havi nettó 2770 ­eurót kapnak. A védelmi miniszter tűrhetetlennek tartja, hogy a tíz osztrák katonai zászlóalj fegyverzete, felszerelése csupán három zászlóalj számára elegendő, gyakorlatozásnál az egyes egységek egymás segítségére szorulnak. Nyilván nem marad sokáig meg a különbség a hadsereg és a rendőrség helyzetében: az utóbbi költségvetése ma hárommilliárd ­euró, egyharmaddal több, mint a katonáké, s az állomány létszáma is tízezer fővel nagyobb a 21 ezres hadseregénél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.