Hallgatnak a lehallgatásról

Régen, több mint tíz éve volt már, hogy az amerikai képviselőház étkezdéjében hivatalosan is átnevezték a rósejbnit „francia krumpliról” „szabadságkrumplira”, így is tiltakozva Párizsnak a 2003-ban elindított iraki háborúval szembeni vonakodása ellen.

Ekkor a két vezető, George W. Bush és Jacques Chirac látni sem akarta egymást, nemhogy több napon át együtt tisztelegjenek a díszszázadnak, gyertyafényes fehér asztal mellett mondjanak tósztot, és együtt repülgessenek az elnöki Air Force One-on.

Most Washington és Párizs újra felfedezett barátságának betetőzése Francois Hollande háromnapos amerikai útja, mégpedig a ritka protokollpompának számító „állami látogatás” keretében. Ilyenre 18 éve nem volt példa a NATO-ban is szövetséges két ország viszonyában. Újra felfedezik, hogy több mint két évszázados barátság köti őket össze, és ezt jelképezte a két vezető közös hétfői látogatása a franciabarát Thomas Jefferson volt elnök és párizsi nagykövet virginiai birtokán. „Örökké barátok maradunk” – mondta itt Hollande. „Franciaország Amerika legrégebbi szövetségese, és együttműködésünk az elmúlt években megerősödött” – fogalmazott másnap az amerikai elnök.
A két vezető fehér házi munkabeszélgetését kedden kétórás időtartamra tervezték, ennek a felét négyszemközt, az Ovális Irodában. Afrikától az éghajlatváltozásig ma már – kölcsönösen vállaltan – számos közös pont található a két állam biztonságpolitikájában. Ezt példázza Hollande és Obama közös cikke is Le Monde és a Washington Post hasábjain.

Mindezzel együtt mégsem az a legnagyobb nehézség, amiről a bulvársajtó a legszívesebben cikkezett. A francia elnök nőügye és élettársával, Valérie Trierweilerrel való szakítása miatt újra kellett nyomtatni a kedd esti díszvacsora meghívóit, és az utolsó pillanatig találgathatták, hogy ki ül Obama mellé, ahol a francia first ladynek lenne a helye. Aki most éppen nincs.

– Nemcsak szimbolikus jelentősége van az útnak, bár sokatmondó, hogy Obama nem személyesen fogadta a repülőtéren Hollande-ot, aki a kongresszusban sem szólal fel. Mind a kettő példátlan az amerikai–francia gyakorlatban – mondja Fejérdy Gergely, a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa. A francia politika kutatója hozzáteszi: Párizsnak rosszul esett, hogy tavaly októberben Obama visszakozott a szíriai beavatkozástól, ugyanakkor igyekszik, az USA-val egyeztetve, fenntartani szerepét az Afrika-politikában, a Szahel-övezetben, Maliban, a Közép-afrikai Köztársaságban. „A nagy világpolitikai dossziék továbbra is az asztalon vannak. Irán ügyében, ha nem is értenek teljesen egyet, nem is esnek távol az álláspontok.”

Mint a francia sajtó gyorsan kiszúrta továbbá, Hollande és Obama cikke nem tesz említést a franciákat is érintő amerikai lehallgatásbotrányról, amiből arra lehet következtetni: nincsenek még konkrétumok az egyezményről, amelyben az ilyen gyakorlatot szabályozni akarják. „Ez rendkívül súlyos és zavaró a kétoldalú kapcsolatokban. A francia vezető parancsoló felelőssége, hogy felvesse. Ám ezt feltétlenül magánbeszélgetés keretében teszi majd meg” – mondta Vincent Michelot, a francia politikatudományi elitegyetem, a Sciences Po Amerika-kutatója a Le Monde-nak. A két ország álláspontja különbözik a szabadkereskedelmi tárgyalások kapcsán is.

Hollande és Obama nem egyenlő pozícióban találkozik. A NATO-n belül az európai védelmi erőfeszítések visszaszorulásával tovább nő Amerika túlsúlya. Személyes vonatkozásban pedig, mivel Obama már nem is választható újra, politikai örökségét építheti – míg a tavalyelőtt megválasztott Hollande, ha így folytatja, biztos vereségbe fut 2017-ben, leendő konzervatív kihívójával szemben. A felmérések szerint a megkérdezett franciák negyede támogatja csak a népszerűtlen államfőt. Újabban a külpolitikában is visszaesett: míg a megkérdezettek kétharmada szerint édesmindegy, hogy elnökük egyedül utazik-e Amerikába vagy sem, 73 százalékuk úgy véli, hogy Hollande nem képviseli jól a francia érdekeket külföldön.

Hollande és Obama kedden az Ovális Irodában. Nem egyenlő pozíciók
French President Francois Hollande (L) meets with U.S. President Barack Obama (R) in the Oval Office at the White House in Washington, February 11, 2014. REUTERS/Larry Downing (UNITED STATES - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.