Hallgassanak a müezzinek!

Moszkvából nézve úgy fest, hogy a nyugati országok vezetői, akik egyébként Oroszországtól az emberi jogok érvényesítését kérik számon, rövidlátó emberi jogi megfontolásokból bűnös tétlenséggel fogadják a muzulmán bevándorlók számának növekedését.

„Moszkva központjában lakom, és semmi kifogásom az ellen, hogy mecsetek épüljenek a környéken. De isten ne adja, hogy valamelyik müezzinnek kedve szottyanjon egy kis kiáltozásra” – írja a kormánypárti Izvesztyijában Dmitrij Voszkobojnyikov, a neves külpolitikai elemző a svájci népszavazás kapcsán.

Mint a Metazin többször is beszámolt róla, a minaretek építését megtiltó svájci referendum nagyrészt jelképes jelentőségű döntést hozott, hiszen Svájcban koránt sincs tömeges igény mecsetek építésére, és a muzulmán kisebbség szinte észrevétlenül gyakorolja hitét.

Az orosz kommentátor is kiemeli a történtek szimbolikus jelentőségét, mondván, hogy a népszavazás megmutatta, mekkora szakadék van az európai elit nagy része, illetve az egyszerű állampolgárok között, „akik a tősgyökeres, túlnyomórészt keresztény lakosságot képviselik”. (Elég nagy létszámú lehet ezek szerint az elit, ha az a része is, amely nemmel szavazott a referendumon, a szavazók 43 százalékát teszi ki.) Svájc azonban korántsem kivételes ország: egy efféle népszavazás más államokban is hasonló eredménnyel járhatna. A közvélemény-kutatások adatai szerint az igenek Franciaországban és Belgiumban is megközelítenék az ötven százalékot, Olaszországban pedig a belügyminiszter véleménye szerint meg is haladnák. Csakhogy ilyen népszavazás nem lesz – írja Voszkobojnyikov –, mivelhogy túl friss még az elvérzett európai alkotmányos szerződés emléke.

Az orosz elemző nagyon is lehetségesnek tartja, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalja majd Svájcot a tilalom miatt, de Svájc nem tagja az Európai Uniónak, így reá nézve nem kötelező a bíróság állásfoglalása. (Tagjaviszont az Európa Tanácsnak, és ez is hasonló kötelezettséggel jár, csak éppen szankciók nélkül: legfeljebb Svájcnak ki kell lépnie a szervezetből.) Végtére is, miért ne írná felül milliók akaratnyilvánítása negyvenhét olyan jogtudósét, akinek a nevét is csak kevesen ismerik?

Ami pedig a dolog tartalmi részét illeti, Voszkobojnyikov abban foglalja össze a lényeget, hogy a „tősgyökeres európai népek (elitjükkel ellentétben) nem hajlandók beletörődni országik lopakodó iszlamizálásába”.

A moszkvai szakértő ugyanis valóságos stratégiát lát a muzulmán oldalon. Úgy véli, hogy az iszlám betelepülő hívei kezdetben szándékosan mérséklik magukat, s rendeznek be csupán szerény imaházakat, hogy elaltassák a helybéliek éberségét. Hanem amikor már sikerül meghódítaniuk a területet, akkor építenek „minaretbástyákat”. Igaz, vannak „egészséges gondolkodású” muzulmánok is, akik belátják, hogy a minaret nem illik az európai tájba. De idővel csökken a befolyásuk. Angliában például már a saríát is törvényesen alkalmazzák a családjogi ügyekben. Továbbá harsányan végzik napi többszöri munkájukat a müezzinek. A keresztények, az agnosztikusok és az ateisták pedig hallgatnak, mert megfélemlítette őket az emberi jogi handabanda.

Ezt nem akarja a svájciak többsége a maga földjén, és állásfoglalásuk Oroszországnak is lecke. Orosz földön ugyanis az elmúlt másfél évtizedben vagy hétezer mecset épült, Moszkva pedig a hivatalos adatok szerint is Európa legnagyobb muzulmán városa a maga kétmilliónyi mohamedán lakosával. Igaz, a nyugat-európai országoktól eltérően Oroszországban történelmi vallás az iszlám, mindazonáltal „érdemes elgondolkodni azon, hogy az orosz keresztények türelmének is van határa”.

Egy kasmíri muzulmán férfi a Koránnal
A Kashmiri Muslim man reads the Koran before breaking his day-long fast during Ramadan inside the shrine of a Sufi saint in Srinagar August 24, 2009. Muslims around the world abstain from eating, drinking and sexual relations from sunrise to sunset during Ramadan, the holiest month in the Islamic calendar. REUTERS/Fayaz Kabli (INDIAN-ADMINISTERED KASHMIR RELIGION)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.