Halkan Izland is belelépne

Népszavazás fogja eldönteni Izlandon, hogy a szigetország kezdjen-e csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval - jelentette be az izlandi kormány vasárnap. Jóhanna Sigurdardóttir szociáldemokrata kormányfő elmondta: az új koalíciós kormányt alkotó Szociáldemokrata Szövetség és a Baloldal-Zöld Párt továbbra sem ért egyet az EU-csatlakozás kérdésében.

"A két párt megállapodott abban, hogy nem tud megállapodni az ügyben, abban azonban egyetértés van, hogy a végső szót a csatlakozási folyamat megkezdéséről az embereknek kell kimondani egy népszavazáson" - hangsúlyozta sajtótájékoztatóján.

A miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány a parlament pénteki alakuló ülése utáni első napokban benyújtja azt a törvénytervezetet, amelyben felhatalmazást kér a tagsági tárgyalások megkezdéséhez. A csatlakozást támogató szociáldemokraták szerint meglesz a parlamenti többség az uniós csatlakozási folyamat beindításához, és azt szeretnék, hogy Izland még július előtt beadja felvételi kérelmét.

Az euroszkeptikusnak mondott zöldek viszont továbbra is óvatosabbak. Steingrimur Sigfusson zöld párti pénzügyminiszter megismételte a vasárnapi sajtótájékoztatón, hogy pártja nem támogatja az uniós tagságot.

Izland EU-csatlakozása egészen a közelmúltig szinte elképzelhetetlen volt, a gazdasági világválság azonban súlyos károkat okozott az ország gazdaságában, és így ma már Izland 320 ezres lakosságának jelentős része támogatja a belépést, illetve az euró bevezetését. Az állami tévé által szerdán nyilvánosságra hozott Gallup-felmérés szerint a megkérdezettek 61,2 százaléka helyesli a csatlakozási tárgyalásokat, s csak 29,6 százalék van ellentétes véleményen.

Olli Rehn bővítési biztos kobban már jelezte, Brüsszel szükség esetén szívesen látná Izlandot az unióban, és az ország akár gyorsított ejárással is megszerezhetné a tagságot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.