Haldoklik Wojciech Jaruzelski

A 88 esztendős volt lengyel kommunista vezető, tábornok élete 2010 decembere óta a kórház és az otthona között zajlik.

Haldoklom - így jellemezte állapotát a varsói Super Express című bulvárlapnak Wojciech Jaruzelski. A 88 éves tábornok, a lengyel állampárt egykori első titkára, miniszterelnök, később köztársasági elnök másfél év óta szenved súlyos rákbetegségben. A lengyel politikus rendszeresen kemoterápiának vetik alá, de ez csak meghosszabbítja az életét. Azt mondta lapnak, hogy már nincs ereje elhagyni a házat, vagy bármilyen tevékenységet végezni. „Napjaim meg vannak számlálva” - mondta.  Felesége, Barbara Jaruzelska is azt mondta a lapnak, hogy a tábornok a betegség és a kezelés következtében elveszítette minden erejét, s feladta a kórral folytatott harcot.

Jaruzelski korábbi bírósági tárgyalásán
Jaruzelski a korábbi bírósági tárgyaláson

A volt kommunista vezető élete 2010 decembere óta a kórház és az otthona között zajlik. A lymphomában szenvedő Jaruzelski elmondása szerint már túl gyenge az utazáshoz és az aktívabb időtöltéshez. Jaruzelski és katonai tanácsa 1981 decemberében több mint százezer katona és rendőr bevetésével vette át a hatalmat Varsóban. Az 1983-ig tartó hadiállapot idején katonai cenzúrát, kijárási tilalmat vezettek be, az ellenzék tevékenységét internálásokkal, újságok és szervezetek betiltásával korlátozták.

A rendszerváltozás után a lengyel parlament alkotmányellenesnek mondta ki a hadiállapot bevezetését, ez év januárjában pedig a hadiállapotot bevezető államtanácsot "bűnöző jellegű fegyveres szervezetnek" minősítette a bíróság. Az első számú vádlott Jaruzelskit azonban egészségügyi állapota miatt fél évvel korábban kizárták az eljárásból. A tábornok és társai a mai napig kiállnak 1981-es döntésük mellett, arra hivatkozva, hogy ezzel a fenyegető szovjet inváziótól mentették meg az országot.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.