Halasztják a Vatileaks-per folytatását

A korábbi ütemezés szerint a vatikáni bíróságnak a vádlott Lucio Ángel Vallejo Balda spanyol prelátust és a világi Francesca Immacolata Chaouquit kellett volna meghallgatnia, azonban a  vatikáni bíróság hétfőn határozatlan időre elhalasztotta a tárgyalást. Mindkettőjüket azzal vádolják, hogy a bizalmas vatikáni dokumentumokat ők juttatták olasz újságírók kezébe. 

"Valda és Chaouqui meghallgatása elmaradt és nem tudjuk, mikor lesz a következő tárgyalás" - nyilatkozta Emiliano Fittipaldi olasz újságíró, akit a Vatikánból kilopott bizalmas dokumentumok közlésével vádolnak. A bíróság ugyanakkor bejelentette, hogy a védelem által kért tanúkat fogja meghallgatni. Közöttük lesz Pietro Parolin szentszéki államtitkár is, akit Francesca Immacolata Chaouqui. A bíróság elutasította a Lucio Ángel Vallejo Balda védője által a prelátuson kért pszichológiai vizsgálatot.

A Vatileaks-per november 24-én kezdődött. Akkor a vatikáni bíróság úgy határozott, hogy november 30-tól folyamatos délelőtti és délutáni tárgyalásokat tartanak az első fokú eljárás minél előbbi lezárására. Miután a védelem a rendelkezésére bocsátott szűk idő miatt tiltakozott, a bíróság a december 7-től való folytatás mellett döntött, a mostani újabb halasztásig. Így a per nem esik egybe a Ferenc pápa által meghirdetett szentév keddi megnyitásával.

A vádlottak közül egyedül a vatikáni állampolgár prelátus van őrizetben november eleje óta a vatikáni bíróság fogdájában. A többiek olasz állampolgárként szabadlábon védekeznek.

A bizalmas dokumentumokat Gianluigi Nuzzi és Emiliano Fittipaldi olasz újságíró közölte az októberben megjelent könyveikben. A 2012-es Vatileaks-botrányban is érintett Gianluigi Nuzzi "Via Crucis" és Emiliano Fittipaldi "Avarizia" (Kapzsiság) című könyvében Vatikánváros pénzügyi kimutatásai, számlái szerepelnek. A két újságíró több száz bizalmas dokumentumhoz jutott hozzá, amelynek nagy részét még nem is közölték. Őket bizalmas dokumentumok eltulajdonítása és ezek nyilvánosságra hozatala miatt fogták perbe és a vatikáni büntetőtörvénykönyv értelmében négytől nyolc évig terjedő börtönre ítélhetik őket. Most először fordul elő, hogy a pápai állam ügyészsége újságírók ellen emelt vádat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.