Halasztás Mauritániában

Egy hete még az volt a kérdés a nyugat-afrikai országban, hogy megtartják-e a június 6-án esedékes elnökválasztást, vagy a katonák (ismét) a sarkukra állnak, s elzavarják Mohamed Uld Abdul Aziz tábornokot, aki tavaly augusztusban ugyancsak fegyverrel szerezte meg a hatalmat.

A dátum közeledtével egyre sűrűsödtek és erősödtek a tüntetések amiatt, hogy a puccsista Aziz is jelöltette magát elnöknek, s a két legnagyobb ellenzéki szerveződés, a Nemzeti Front a Demokrácia Védelmére (FNDD) és a Demokratikus Erők Tömörülése (RFD) együttesen lépett fel a várható választási komédia ellen.

Tízezreket az utcákra vonultatva követelték, hogy helyezzék vissza a hatalomba az ország közel ötven éves történelmének első és eddig egyetlen szabad, demokratikus választásokon győztes Szidi Uld Sejk Abdallahit.

A hatalom végül meghátrált, a szomszédos Szenegálban tárgyalásokat kezdett az ellenzékkel, amelyek eredményeképpen júliusra halasztották a voksolást, s megállapodtak egy átmeneti kormány felállításában.

A megegyzés szerint a tavaly a hatalomból kiebrudalt Szidi Uld Sejk Abdallahi - az ország történetének első demokratikusan megválasztott elnöke - formálisan lemondott az államfői tisztségről, s helyére Aziz tábornokot állították. Az eddig „uralkodó" katonai tanácsot pedig felváltja egy ideiglenes „nemzeti egységkormány", amelynek miniszterelnökét és tizennégy miniszterét Aziz nevezi ki, míg a fennmaradó tizenöt miniszteri poszton - köztük a belügy-, pénzügy- és hírközlési miniszterin - az Abdallahi mögött álló NFDD és az AFD osztozik

Aziz tehát végül engedni kényszerült a mind nagyobb belső és külső politikai nyomásnak. Egyrészt a látszólag mögötte álló politikusokban és katonákban sem bízhatott meg maradéktalanul, másrészt hiába próbálta vasmarokkal kézben tartani a hatalmat, az etnikai ellentétek és az egyre gyarapodó és erősödő ellenzék meghátrálásra késztette.

De rosszallotta a készülő „kirakatvoksolást" a külvilág is, elsősorban a 3,2 millió lakosú, tíz Magyarországnál is nagyobb területű északnyugat-afrikai államnak a legtöbb segélyt folyósító Egyesült Államok és az Európai Unió. A világ egyik legszegényebb országában (ahol az éves nemzeti jövedelem nem éri el a fejenkénti nyolcszáz dollárt sem) a születéskor várható élettartam alig haladja meg az 50 évet. A gazdasági világválság pedig csak rontott a helyzeten, a megmaradt segélyek is megcsappantak.

Aziz alighanem rájött, hiába is nyerte volna meg a szombati választást, kormányát sem a határokon belül, sem azokon kívül nem ismerték volna el, ami egyrészt állandó politikai forrongást, másrészt külső gazdasági szankciókat vont volna maga után, s csak idő kérdése lett volna egy újabb államcsíny. Így viszont akár a „demokrácia élharcosaként" is kikerülhet a hatalmi harcból, s akár egy korrekt választásnak is eséllyel indulhat neki.

Mauritánia ezzel nyert. Legalább egy hónapot. De, ha különösebb rendzavarás nélkül lezajlanak a választások - ha július 18-án egyik jelölt sem szerzi meg az abszolút többséget, augusztus 15-én második fordulóra kerül sor - és a vesztesek elismerik vereségüket, új fejezet kezdődhet az ország történelmében.

 

 

 

Mohamed Uld Abdul Aziz tábornok támogatóinak felvonulása Mauritánia fővárosában egy 2008. augusztusi felvételen
Mohamed Uld Abdul Aziz tábornok támogatóinak felvonulása Mauritánia fővárosában egy 2008. augusztusi felvételen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.