Halálra is ítélhetik az ámokfutó amerikai katonát

Robert Bales őrmestert 16 afganisztáni civil lemészárolásával vádolják.

Ha bűnösnek találják, akár halálos ítéletet is kaphat az Egyesült Államokban Robert Bales, az az amerikai katona, aki egy éjszakai ámokfutás alatt 16 afganisztáni polgári személyt ölt meg idén márciusban. A pernek szerdán csak a tényét jelentették be, és azt, hogy a Washington állambeli Lewis-McChord támaszponton fogják tartani; hogy mikor kezdődik, azt nem közölték. Az biztos, hogy a katonai ügyészég halálos ítéletet fog kérni a férfira.

Bales március 11-én kora hajnalban indult az ámokfutásra az afganisztáni Kandahár tartományban: kilenc gyermek és három nő is áldozata volt, amikor elhagyta a bázisát, és két faluban több házba is berontott, összesen tizenhat ember életét oltva ki. A vérfürdő után az őrmester visszatért a támaszpontra és feladta magát. A közvetlenül az incidens után szárnyra kelt hírek szerint elképzelhető, hogy Bales akciója mögött idegösszeomlás áll, a férfi ugyanis egy kettétört brókerkarrier miatt lett katona. Négy és fél éve volt benne az üzleti életben, amikor 1,3 millió dollárt kellett volna kifizetnie az egyik ügyfelének, akinek elveszítette a pénzét, mivel nem jó üzletbe fektette be. Bales egy idős ohiói házaspárt károsított meg, azt nem tudni, hogy kifizette-e az összeget. A családnak amúgy is voltak anyagi problémái, a felesége éppen a családi házat próbálta meg eladni.

Bales már három iraki szolgálaton volt túl, amikor elment Afganisztánba. Ámokfutásának helyszíne, Kandahár tartomány a tálib lázadók egyik hátországa, amely az elmúlt években a radikális tálibok és a nemzetközi erők közötti kemény harcok színtere volt.

Az Egyesült Államokban 50 éve nem volt példa arra, hogy katonát végezzenek ki, főleg nem háborús bűncselekmények miatt. A közkeletű afgán gyanú szerint egyébként Bales nem egyedül indult gyilkolni, és a szerdán tett bejelentések azt mondják, a katonai ügyészséget nem érdekli, hogy az őrmester esetleg poszttraumatikus stresszben szenvedett. Egy nappal az ámokfutás előtt Bales a szemtanúja volt, amint az egyik bajtársa lábát leszakítja egy robbanószerkezet.

A vérfürdő csak tovább feszélyezte Kabul és Washington amúgy sem zökkenőmentes viszonyát. Ez a kapcsolat a januári bagrami Korán-égetések miatt már amúgy is mélypontra süllyedt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.