Halálra ítélték Banglades legnagyobb iszlám pártjának vezetőjét

Banglades legnagyobb iszlám pártjának vezetőjét halálra ítélték az 1971-es pakisztáni függetlenségi háborúban elkövetett halálos bűnökért.

A 71 éves Motiur Rahman Nizamit tizenhat vádponttal szembesítették, többek között népirtással, gyilkossággal, kínzással és nemi erőszakkal - írja a BBC.

Lutfor Rahman / Reuters

Az állami ügyész szerint a döntés a bűnök súlyát tükrözi.

Különféle becslések vannak arra, hogy hány ember vesztette életét a kilenc hónapig tartó bangladesi háborúban. A kormány becslései szerint hárommillió ember halt meg, míg mások szerint ez a szám túl magas és ellenőrizhetetlen.

Az ítéletet egy három bíróból álló háborús bűnökkel foglalkozó bíróság jelentette be Dakkában, Banglades fővárosában.

A Jamat-i-Iszlámi párt volt vezetőjét, Nizamit azzal vádolják, hogy az al-Badr milícia legfelső katonai parancsnokként járt el. Az al-Badr egy kisegítő erő volt, ami a pakisztáni hadseregnek segített azonosítani és megölni a függetlenségi aktivistákat Bangladesben.

Az ügyészség szerint a csoport rendszeres kínzásokat és kivégzéseket hajtott végre a háború során. A kínzottak, illetve kivégzettek között voltak tanárok, újságírók és mérnökök is.

„ A bűncselekmények nagyságát mérlegelve, a bíróság halálbüntetésre ítéli." – nyilatkozta az állami ügyész a Reutersnek. Nizami védő ügyvédjei azt mondták, fellebbeznek az ítélet ellen.

Nizami a bangladesi Nemzeti Párt vezette kormányban töltött be miniszteri posztot 2001 és 2006 között.
A döntéshozatal idejére nagyszabású biztonsági intézkedéseket hoztak, mivel korábban már voltak utcai megmozdulások a bíróság korábbi döntései miatt.

A Jamat-i-Iszlámi párt három napos országos szintű sztrájkot hirdetett a döntés elleni tiltakozásként.

Sheikh Hasina Wazed, bangladesi miniszterelnök 2010-ben hozta létre a háborús bűnök bíróságát, hogy kivizsgáltassa a függetlenségi háború során felmerült visszaéléseket. A kormány kritikusai szerint a bíróságot politikai ellenfelei miatt hozta létre a miniszterelnök. Az Emberi Jogok Megfigyelője szerint a bíróság eljárásmódja nem felel meg a nemzetközi kritériumoknak.

Az 1971-es bangladesi felszabadító háború

A civilháború Pakisztánban tört ki. Nyugat- és Kelet-Pakisztánt India választotta ketté, a háború után Kelet-Pakisztánt 1971 december 16-án Bangladesnek nyilvánították.

A harcok során nagyjából tízmillió kelet-paksztáni menekült Indiába. Decemberben India megtámadta Kelet-Pakisztánt, hogy megvédje az ottaniakat.

A pakisztáni hadsereg megadta magát Dakkában, a hadsereg több mint 90 ezer tagjai hadifogoly lett Indiában.

Pontos adatok nincsenek a háborúban elhunytak számáról, Banglades szerint három millió, független források szerint félmillió áldozata volt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.