Halálos túszszabadító akció Szomáliában

Légi katonai műveletet hajtottak végre francia kommandósok Szomália déli részében egy túsz kiszabadításáért. Egy francia katona és a túsz is meghalt.

Légi katonai műveletet hajtottak végre francia kommandósok szombat hajnalban Szomália déli részében, az al-Shabab iszlamista csoport bázisa ellen egy évekkel ezelőtt elrabolt túsz kiszabadításáért.

A beszámolók szerint péntek éjjel két helikopter támadt a bázisra a Mogadishutól mintegy 120 kilométeres távolságban fekvő Bulamarer közelében.

A művelet célja egy 2009 nyarán elrabolt francia titkosszolgálati ügynök, Denis Allex kiszabadítása volt. A férfit a francia kormány küldte Szomáliába biztonsági tanácsadóként, és 2009-ben egy mogadishui szállodából rabolta el az al-Shabab, egy társával együtt, akinek később sikerült megszöknie. Allex tavaly ősszel egy videoüzenetben személyesen Francois Hollande francia köztársasági elnökhöz fordult segítségért. "Elnök úr, még életben vagyok, de meddig? Öntől függ" – mondta akkor.

A francia védelmi minisztérium az akció után közölte, egy francia katona és a túsz is meghalt, utóbbit fogvatartói lőtték le. Korábban két katonahalottról szóltak a hírek, de a második katona állítólag eltűnt, lehet, hogy az iszlamistáknál van. A művelet után a szélsőségesek bejelentették, hogy a francia túsz életben van, ugyanis a férfit nem a megtámadott bázison tartották. Sorsáról két napon belül döntenek. Az iszlamisták állítása szerint elfogtak egy sebesült francia katonát is, akit hamarosan megmutatnak majd a sajtónak is – írja a Le Monde.

A helyiek az éjjel lövéseket hallottak, és négy helikoptert figyeltek meg. A szemtanúk szombat reggel a holttesteket is látták, egyikőjük szerint egy fehér férfi is volt az áldozatok között, és három civil is meghalt. A francia védelmi minisztérium szerint 17 fegyverest öltek meg az akció során.

A hadműveletet pár órával azután kezdték meg, hogy francia egységek beavatkoztak Maliban a főváros felé nyomuló iszlamisták ellen. A BBC tudósítója szerint a francia kormány tisztában volt vele, hogy a mali beavatkozásnak súlyos következményei lehetnek az Észak-Afrikában foglyul ejtett túszokra nézve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.