Halálos tüntetés Albániában

Erőszakba torkollott a kormányellenes tüntetés Albánia fővárosában, Tiranában pénteken.

A rohamrendőrök és a demonstrálók összecsapásában legalább három ember vesztette életét. A tüntetők jelentős része elhagyta a helyszínt azt követően, hogy Bamir Topi államfő és Edi Rama, az ellenzéki szocialista párt vezetője nyugalomra és felelősségteljes viselkedésre szólított fel mindenkit.

Mintegy húszezren gyűltek össze a kormány székházánál és követelték az előre hozott választások kiírását annak nyomán, hogy a korrupció gyanújába keveredett Ilir Meta miniszterelnök-helyettes lemondott. Az épületet védő rohamrendőrök könnygázt vetettek be, gumilövedékekkel és vízágyúkkal válaszoltak, miután a tüntetők különféle tárgyakkal, köztük utcakövekkel támadtak rájuk.

Állami egészségügyi tisztviselők megerősítették, hogy három ember vesztette életét, 39-en - 22 polgári személy és 17 rendőr, illetve nemzeti gárdista - pedig megsebesültek. A konzervatív kormány és a szocialisták vezette ellenzék között feszült a viszony, amin még tovább rontott a múlt héten kipattant korrupciós botrány. Az ellenzéki pártok előre hozott választásokat követeltek Sali Berisha kormányfő helyettesének, Ilir Metának a lemondása után.

A szocialisták azzal vádolják a Berisha vezette Albán Demokrata Pártot, hogy csalással győzött a 2009 júniusában tartott parlamenti választásokon, ezért soha nem ismerték el eredményét. Nem célunk erővel, választások nélkül magunkhoz ragadni a hatalmat - jelentette ki pénteken Edi Rama. Hozzátette, hogy a kormánynak le kell mondania, lehetővé téve ezáltal az előre hozott parlamenti választásokat.

Az Egyesült Államok tiranai nagykövetsége nyugalomra szólított fel pénteken, hangsúlyozva, hogy bárminemű tüntetésnél tiszteletben kell tartani a  jogállamiságot és az intézményrendszert.  A külképviselet elfogadhatatlannak nevezte "egyes vezető politikusok" szónoklatait és az általuk használt nyelvezetet, amely azt sugallta, hogy támogatják a rendbontást.

Az Európai Unió tiranai delegációja, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet képviselete, valamint az amerikai nagykövetség pénteken közös közleményben fejezte ki mély sajnálatát a történtek miatt, s arra figyelmeztetett, hogy el kell kerülni az erőszakot és az erő túlzott alkalmazását, azokra nincs igazolás. Nyugalomra és önmérsékletre intette a feleket, valamint alkotó szellemű párbeszédet sürgetett a politikai nézeteltérések rendezésére.

A NATO új tagállamaként és az európai uniós csatlakozás reményében Albánia igyekszik bebizonyítani, hogy javította demokratikus intézményeit és választási szabályait.

Two cars are set on fire during riots on Friday between supporters of Albania's opposition Socialist Party and police in front of the government building in Tirana January 21, 2011. The opposition had called the rally to demand fresh elections and th
Two cars are set on fire during riots on Friday between supporters of Albania's opposition Socialist Party and police in front of the government building in Tirana January 21, 2011. The opposition had called the rally to demand fresh elections and the government's resignation over corruption allegations. REUTERS/Arben Celi (ALBANIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.