Halálos robbantás Jemenben

Legalább kilencven katona halt meg egy öngyilkos merényletben Jemenben, több százan megsérültek. A katonák éppen egy parádéra gyakoroltak, az észak és déli országrész egyesülésének ünnepére készültek.

A robbantás Sanaa városának központjában történt. A szemtanúk szerint a terület teljesen tele van az áldozatok szétszóródott testrészeivel.

A merénylő hatalmas pusztítást hagyott maga után, kórházi források szerint akár száz halott is lehet
Forensic policemen collect evidence at the site of a suicide bomb attack at a parade square in Sanaa May 21, 2012. A uniformed man blew himself up in the midst of a military parade rehearsal attended by senior officials in the Yemeni capital Sanaa on Monday, killing at least 41 people and wounding more than 60, a police source said. REUTERS/Khaled Abdullah (YEMEN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CRIME LAW)

A merénylő katonai egyenruhába öltözve egy zászlóalj közepén robbantotta fel magát. A katonák éppen a Sabin téren masíroztak, próbáltak a keddi katonai parádéra, amellyel a Nemzeti Egyesülés Napját ünnepelték volna. Huszonkét éve ezen a napon egyesült a Jemeni Népi Demokratikus Köztársaság, azaz Dél-Jemen és a Jemeni Arab Köztársaság, azaz Észak-Jemen. A merénylő állítólag szintén katona volt, és akkor indította be a robbanószerkezetet, amikor a védelmi miniszter és a hadsereg parancsnoka üdvözölte volna a katonákat. Ők nem sérültek meg, és bejelentették, hogy a tragédia ellenére az ünnepséget nem halasztják el.

A robbantás óta folyamatosan emelkedik a halottak száma, a biztonsági erők már kilencven halottról számoltak be, kórházi források szerint azonban akár száz áldozat is lehet. A BBC szerint a merényletet az al-Kaida követte el.

Tíz napja a jemeni hadsereg rajtaütött az al-Kaidához tartozó iszlamisták egy csoportján. A hétvégén pedig 33 fegyveres és 19 katona halt meg a Jaar városa melletti összecsapásokban. A várost az Ansar al-Sharia irányította, amely az arab-félszigeti al-Kaida egyik ága. A veszteségek szinte mindennaposak voltak az ország déli területein, Sanaa azonban viszonylag békés volt, amióta Ali Abdullah Saleh elnök lemondott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.