Halálos összecsapások Kirgizisztánban

Az ideiglenes kormány ismét rendkívüli állapotot hirdetett pénteken a közép-ázsiai ország déli részén lévő Os városában és környékén.

Ez volt a legsúlyosabb zavargás a közép-ázsiai országban azóta, hogy áprilisban elűzték Kurmanbek Bakijev államfőt. A halálos áldozatainak száma az egészségügyi minisztérium közlése szerint már 37-re, a sebesültek száma 523-ra nőtt.

Az ország déli részén fekvő Os városában csütörtök este kezdődtek az összetűzések. Több száz fiatal összeverekedett, üzleteket fosztogatott, gépkocsikat gyújtott fel. Szemtanúk szerint a helyi kirgiz és üzbég lakosság, illetve a különböző klánok között törtek ki ismét az összecsapások, mint korábban már többször is. Az országrész Kurmanbek Bakijev hatalmi bázisa.

A Roza Otunbajeva vezette ideiglenes kormány szóvivője közölte, hogy az erőszakos cselekményekben néhány ezren vettek részt. A verekedő tömeg a katonák és rendőrök megérkezése után feloszlott. A rendkívüli állapot és a vele együtt elrendelt éjszakai kijárási tilalom június 20-áig marad érvényben. Legutóbb május 19-én rendeltek el rendkívüli állapotot az országrészben. A Sanghaji Együttműködési Szervezet (SOC) taskenti csúcsértekezletén részt vevő ügyvezető kirgiz külügyminiszter, Ruszlan Kazakbajev közölte, hogy a hatóságok útját állták az erőszaknak. A kormány minden rendelkezésre álló eszközt bevet a rend helyreállítása érdekében - tette hozzá, s meggyőződését fejezte ki, hogy szavatolni tudják a helyiek biztonságát. Roza Otunbajeva ugyanakkor azt mondta, hogy továbbra is bonyolult a helyzet, „rémisztő és gyanús alakok" özönlenek Os városába minden irányból, a biztonsági erők megpróbálják lezárni a település felé vezető utakat.

A SOC értekezletén nagy figyelmet kapott a kirgizisztáni helyzet. A vendéglátó, Iszlam Karimov üzbég elnök bejelentette, hogy a csúcs résztvevői közös nyilatkozatukban egységes álláspontra helyezkedtek a kirgiz válság rendezését illetően, és mindennemű segítséget megadnak az országnak. Döntés született arról, hogy a SOC megfigyelői missziót küld Kirgizisztánba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.