Obamának is küldtek a méregből

Ricint tartalmazó levelet küldtek Barack Obama amerikai elnöknek - jelentette be szerdán a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).

Előzőleg a CNN amerikai hírtelevízió a kormányzat vezetőinek védelméért felelős Titkosszolgálat (Secret Service) illetékeseire hivatkozva már közölte, hogy gyanús anyagot tartalmazó levelet küldtek az elnöknek, s a küldemény "hasonlít" ahhoz a halálos mérget, ricint tartalmazó borítékhoz, amelyet Roger Wicker amerikai szenátor postájában találtak.

U.S. President Barack Obama pauses while he makes a statement about the bomb blast at the finish line of the Boston Marathon while in the Brady Press Briefing Room at the White House in Washington, April 15, 2013. Two explosions hit the Boston Marathon as runners crossed the finish line on Monday, killing at least two people and injuring 23 on a day when tens of thousands of people pack the streets to watch one of the world's best known marathons. REUTERS/Larry Downing (UNITED STATES - Tags: POLITICS CRIME LAW CIVIL UNREST DISASTER TPX IMAGES OF THE DAY)

Az FBI szerint nincs összefüggés a levelek és a bostoni maratoni futóversenyen hétfőn elkövetett kettős robbantás között.

Szerdán lezárták és kiürítették az amerikai szenátus két irodaépületének egyes részeit, miután gyanús borítékot találtak Richard Shelby republikánus és Carl Levin demokrata szenátor irodájában. A törvényhozás biztonságáért felelős capitoliumi rendőrség vizsgálat alá vonta a nap folyamán az épületekbe bejutott postát.

A CNN hírtelevízió úgy értesült, hogy az egyik irodaépületben kihallgattak egy férfit, aki egy leragasztott leveleket tartalmazó hátizsákkal jutott be az egyik irodaépületbe.

Halálos mérget küldtek egy szenátornak

Halálos mérget, ricint tartalmazó borítékot küldtek Roger Wicker amerikai szenátornak. A CNN hírtelevízió jelentése szerint három vizsgálatot végeztek el a Mississippiből való republikánus szenátor címére helyi idő szerint kedd délután érkezett gyanús borítékon, s mindhárom vizsgálat megerősítette, hogy ricint tartalmaz. A borítékot a hadsereg marylandi orvosbiológiai kutatólaboratóriumába küldték további vizsgálatokra.

A rendőrség a történtekről azonnal tájékoztatta a törvényhozókat, óvatosságot kérve tőlük, Roger Wicker szenátor pedig védelmet kapott.

Claire McCaskil Missouri állambeli szenátor részleteket mellőzve közölte, hogy a hatóságok egy férfit gyanúsítanak, aki már korábbról ismert a kongresszus biztonsági szolgálata számára, mert gyakran küldött leveleket a törvényhozóknak. Más hivatalos forrásokból azonban nem erősítették meg, hogy van gyanúsítottja az ügynek. A CNN hírtelevízió jól értesült forrásokra hivatkozva közölte, hogy helyi idő szerint kedd éjszakáig senkit se vettek őrizetbe.

Harry Reid, a szenátus demokrata frakciójának vezetője közölte, hogy a levél a kongresszus postázójába érkezett, amely a Capitoliumon kívül található, Maryland államban. Ott szokták alaposan ellenőrizni a képviselőház és a szenátus tagjaihoz érkező küldeményeket. Felfigyeltek most a Wickernek címzett borítékra, s gyanús fehér port találtak benne, amelyről kiderült, hogy halálos méreg.

Terrance Gaines, a szenátus biztonsági szolgálatának egyik illetékese közölte, hogy a borítékot a Tennessee állambeli Memphisben adták fel postára, de a feladó címét nem tüntették fel rajta. A kongresszusi postázót az ellenőrzés idejére bezárták. A nyomozásba bekapcsolódott a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI). Egyelőre nem találtak összefüggést a ricines küldemény és a bostoni robbantások között.

A 61 éves Roger Wicker hat éve tagja a szenátusnak, korábban a képviselőháznak volt a tagja. Nem tartozik az ismertebb szenátorok közé.

A ricin a ricinus magjából kivonható, rendkívül mérgező fehérje, a biológiai fegyverek egyik hagyományos hatóanyaga. Már nagyon kis mennyiségben halált okoz. A méreg olyan erős, hogy 500 mikrogrammja is megöl egy embert, ha belélegzi, vagy bekerül a vérébe. A szernek nincs ismert ellenanyaga.

Az elmúlt években már voltak hasonló incidensek az amerikai kongresszusban. 2001-ben két szenátor lépfenével szennyezett borítékokat kapott. A velük érintkező szenátusi és postai alkalmazottak közül öten meghaltak, 17 embert pedig sokáig kórházban ápoltak súlyos mérgezéssel. Az FBI látókörébe került egy volt laboratóriumi alkalmazott, de ő öngyilkosságot követett el, mielőtt letartóztatták volna. Az incidens után költöztették Marylandbe a kongresszusi postázót.

Három évvel később, 2004-ben a szenátusi republikánus frakció vezetője, Bill Frist kapott fehér port tartalmazó borítékot, és kiderült, hogy ricin volt benne. Emiatt 16 szenátusi dolgozónak kellett átesnie fertőtlenítésen. Ilyen méreggel ölték meg 1978-ban Londonban Georgi Markov bolgár disszidenst egy esernyővégbe rejtett injekciós tűvel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.