Megölték Bissau-Guinea elnökét

Sorra gyilkolják a politikusokat Bissau-Guineában. Hétfő hajnalban – vélhetőleg bosszúból – megölték a nyugat-afrikai ország elnökét, mindössze néhány órával azután, hogy egy pokolgépes merényletben életét vesztette a vezérkari főnök.

Fellázadt katonák megölték hétfő hajnalban Bissau-Guinea elnökét, néhány órával azután, hogy pokolgépes merénylet áldozata lett a hadsereg vezérkari főnöke - közölték szemtanúk és biztonsági források.

A fővárosban gépfegyverropogás és nehézfegyverek döreje hallatszik, egyelőre nem világos, ki ellenőrzi Bissaut. A fegyveres erők parancsnoksága közleményben tudatta, hogy ellenőrzi a helyzetet, és azt ígérte, hogy tiszteletben tartja "a demokratikusan választott intézeményeket".Biztonsági források szerint a vezérkari főnök nemzetiségéhez tartozó katonák egy csoportja támadt az elnöki palotára rakétákkal és lőfegyverekkel. Az elnök halálát a hadsereg külkapcsolatokért felelős tisztje jelentette be. Joao Bernardo Vieira elnök megpróbált elmenekülni házából, amikor hajnali négy órakor rajtaütöttek a meggyilkolt Tagmé Na Waié vezérkari főnökhöz közel álló katonák - mondta Zamora Induta, aki szerint az államfő volt a tábornok halálának egyik fő felelőse.

Nevük elhallgatását kérő szemtanúk az elnöki gárdára hivatkozva szintén arról számoltak be, hogy Vieirát megölték, és holtteste a házában hever. Az elnök magánrezidenciáján állítólag fosztogatás kezdődött.

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) egyik névtelenséget kérő tisztségviselője, valamint a néhai elnök egyik bizalmasa, Sandju Fati nyugalmazott tábornok is megerősítette később az államfő halálát. A tábornok hozzátette, hogy Vieira felesége az angolai nagykövetségen van.

A 69 éves Joao Bernardo Vieira, akit csak Nino néven emlegettek, közel 23 évig állt Bissau-Guinea élén. Az egykori diktátort 1998-99-ben polgárháború űzte el a hatalomból, de 2005-ben újra megválasztották államfőnek. Vieira elnök rezidenciáját már tavaly november 23-án is megtámadták zendülő katonák, a lövöldözésben akkor két testőr vesztette életét. A gépfegyverekkel és rakétavetőkkel végrehajtott támadás után a belügyminisztérium 400 fős testőrséget toborzott az államfő védelmére.

Rendőrségi források szerint a vezérkari főnökhöz hű katonák hétfő hajnalban kiszabadítottak hat olyan katonát, akit az elnöki palota elleni novemberi támadással gyanúsítottak.

Az elnök meggyilkolása előtt néhány órával pokolgépes merényletben vesztette életét Batista Tagmé Na Waié vezérkari főnök. A hírt a tábornok kabinetfőnöke jelentette be, hozzáfűzve, hogy a vasárnap esti robbantásban öt másik személy is megsebesült, közülük kettő súlyosan. A detonáció romba döntötte a hadsereg főhadiszállásának egy részét. A merénylet előtt tisztek egy csoportja a helyi rádióadóknál járt, és utasítást adott a műsor azonnali félbeszakítására - mondták újságírók.

Az elnök és a vezérkari főnök viszonya hónapok óta feszült volt. A vezérkari főnök január elején azt állította, hogy merényletet kíséreltek meg ellene: az elnöki palota előtt őrt álló katonák tüzet nyitottak gépkocsijára. A fegyveres erők parancsnoksága azt mondta, hogy az államfő testőrei lőttek rá a vezérkari főnökre. A testőrség egyik tagja tagadta, hogy a lövöldözés a tábornok elleni gyilkossági kísérlet lett volna, mégis elrendelték az alakulat feloszlatását.

Az Afrikai Unió bizottságának elnöke, Jean Ping közönséges bűncselekménynek nevezte és határozottan elítélte az elnök meggyilkolását. Az egykori gyarmattartó Portugália mindkét merényletet elítélte, és "az alkotmányos rend maradéktalan tiszteletben tartására" szólította fel a nyugat-afrikai ország lakosságát.

Bissau-Guineában, az alig 1,6 milliós volt portugál gyarmaton - a világ egyik legszegényebb országában - évek óta egymást követik az államcsínyek és különböző fegyveres csoportok közötti összecsapások. Elemzők szerint a politikai instabilitást az utóbbi években tovább súlyosbította, hogy tehetős latin-amerikai kokaincsempész bandák vetették meg lábukat az országban, innen terítik a drogot Európában, és kapcsolatrendszerük a hadsereg felső vezetéséig és a kormányig is elér.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.