Halálos ítélet a melamin-botrányban

Halálos ítéleteket szabtak ki Kínában az őszi melamin-botrány néhány szereplőjére. Mindenki súlyos büntetésre számíthat a nagy port felvert ügyben.

Halálra ítélték csütörtökön Kínában a melaminnal szennyezett adalékot gyártó férfit, illetve egy másikat, aki az adalékkal hamisított fehérjeport eladta tejipari cégeknek. A Shijiazhuang bíróság indoklása szerint a gyártót, Zhang Yujun-t a közbiztonság veszélyeztetése miatt ítélték halálra.

Csang mintegy hatszáz tonna, melaminnal szennyezett fehérjeport készített a gyenge minőségű (vizezett) tej feljavítására. Geng Jinping szintén halálbüntetést kapott, amiért a hamisított "fehérjeport" eladta a tejipari vállalatoknak. Életfogytig tartó börtönbüntetést kapott Zhang Yanzhang, aki közbenső értékesítő volt a gyártó és a terjesztő között.

A ragasztó- és műanyaggyártásban használt vegyi anyagot tartalmazó tejtermékektől Kína-szerte hat csecsemő halt meg, és további 296 ezer kisgyermek betegedett meg.

A melaminbotrányban leginkább érintett Sanlu Group tejipari vállalat négy vezetője és további 17 elkövető ellen december végén indult büntetőperben helyi idő szerint csütörtök délután kezdődött meg az ítélethirdetés.

A kínai bírósági gyakorlat szerint hamisított, vagy gyenge minőségű élelmiszerek gyártásáért és forgalmazásáért legfeljebb 10 év szabadságvesztést szoktak kiszabni. Az ázsiai ország tejiparának egészét megrázó bűnügy rendkívüli súlya miatt a per többi vádlottja is súlyosabb ítéletre számíthat.

Tavaly ősszel Magyarországon is betiltották a Kínából származó tejpor és egyéb melamin-gyanús termékek forgalmazását. Az élelmiszerlánc-biztonságért felelős hatóság ellenőrei akkor nem találtak itthon olyan árut, amely az egészségre veszélyes mértékben tartalmazott volna melaminszennyezést.

A Rong-Rong Kft.-nél talált, Fehér Nyúl elnevezésű édességben a melamin kimutatható volt, ám határérték alatti mennyiségben. Ezenkívül Magyarországon más, szennyezett kínai tejport tartalmazó árut az ellenőrök vizsgálataik során nem találtak, közölte akkor Bognár Lajos, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal elnökhelyettese.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.