Halálos hétvége Gázában

Tizenöt palesztin halt meg a Gázai övezetből indított rakétatámadásokra adott izraeli válaszcsapásokban – egy nap alatt több, mint a 2008-2009-es gázai háború óta bármikor.

A három évvel ezelőtti gázai háború, az Öntött Ólom Hadművelet óta nem volt 24 óra alatt annyi halálos áldozata a Gázai övezetben az Izrael és a palesztinok közötti fegyveres konfliktusnak, mint most pénteken és szombaton: 15 palesztin halt meg a Gázai övezetből indított rakétatámadásokra adott izraeli válaszcsapásokban.

Az első palesztin rakéták miatt indított első izraeli légicsapásokban két palesztin halt meg, köztük Zuheir al-Kaiszi, a Népi Ellenállási Bizottságok nevű fegyveres csoport főtitkára.

Ezeket a haláleseteket megbosszulandó palesztin fegyveresek csaknem száz újabb rakétát lőttek ki Izraelre, a rendre válaszul indított izraeli légitámadásokban pedig újabb 11 palesztin halt meg, köztük az al-Kudsz Brigádoknak – vagyis az Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezet katonai szárnyának – tíz tagja. Korábban még csak kilenc al-Kudsz-tag haláláról számolt be a mozgalom. További 14 palesztin megsebesült.

A palesztin rakéták legalább négy izraelit sebesítettek meg - közülük egyet súlyosan - közölte az izraeli mentőszolgálat. Az izraeli légierő szombaton újabb légicsapásokat hajtott végre a Gázai övezet déli részén, és rakétáival megölt három palesztin motorost.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter szombaton közleményben figyelmeztette a palesztinokat, hogy a hadsereg továbbra is lecsap azokra, akik támadják az izraeli civil lakosságot. Egyúttal a miniszter a közszolgálati rádiónak nyilatkozva úgy ítélte meg: a kölcsönös támadások még egy-két napig eltarthatnak. „Közben folyamatosan javítjuk a Vaskupola légelhárító rakétaütegeinek kapacitását, hogy minél nagyobb magasságban tudjuk elfogni az Izraelre kilőtt Grad típusú rakétákat" - tette hozzá az övezetet körülvevő légvédelmi rendszerre utalva.

Az új palesztin rakétákból a rendszer 30-at fogott be, és ezek közül 27-et még a levegőben megsemmisített - mondta Barak. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök nemrég bejelentette, hogy növelik a Vaskupola rakétaütegeinek számát. Elítélte az izraeli-palesztin fegyveres konfliktus legújabb, súlyos epizódját az Európai Unió és az ENSZ is.

Az Európai Unió felszólította a feleket, hogy akadályozzák meg a konfliktus kiterjedését, és állítsák helyre a nyugalmat". Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője közleményében kifejezte sajnálkozását a halálos áldozatok miatt, és azt írta: az unió "aggodalommal figyeli az erőszak legújabb fellángolását a Gázai övezetben és Izrael déli részén".

Robert Serrynek, az ENSZ közel-keleti megbízottjának szóvivője hasonló tartalommal nyilatkozott a francia hírügynökségnek, hozzátéve, hogy az erőszak árát általában a lakosság fizeti meg. "Ezek az események alátámasztják, hogy a gázai helyzet nagyon veszélyes, ezért tarthatatlan". A világszervezet egyúttal elítéli azokat a palesztinokat is, akik rakétával támadják Izraelt - mondta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.