Halálos fenyegetések Gibraltáron

Vasárnap többtucatnyi spanyol halászhajó és jacht hatolt be a brit felségvizekre, ahol órákon át álltak szemben a Királyi Haditengerészet és a gibraltári rendőri erők flottájával. A főminiszter rengeteg halálos fenyegetést kap.

Vasárnap új, összetűzéssel fenyegető epizódjához érkezett az a konfliktus, amely hetek feszélyezi Madrid és London viszonyát: tiltakozásul a brit exklávé által emelt mesterséges zátony ellen reggel kilenc körül harmincnyolc spanyol halászhajó és hét-nyolc jacht hatolt be brit felségvizekre, ahol órákon álltak szemben a brit Királyi Haditengerészet és a gibraltári rendőri erők flottájával. A halászhajók a spanyolországi Campo de Gibraltar kikötőjéből futottak ki, és bár a gibraltári, illetve a spanyol rendőrök megpróbálták feltartóztatni őket, sikerült behatolniuk gibraltári felségvizekre. Itt elrettentésül felvonult előttük a brit Királyi Haditengerészet és a gibraltári rendőri erők (RGP) néhány naszádja. amely két óra múltán végül meghátrálásra késztette a spanyolokat. Ők még pénteken jelezték, hogy ezzel a felvonulással akarnak tiltakozni a gibraltári brit kormányzat lépései ellen.

A Madrid lés London viszonyát hetek óta feszélyező vita középpontjában egy 70 betontömbből épített mesterséges zátony áll, amellyel Fabian Picardo főminiszter állítása szerint a gibraltári kormányzat a túlzott halászatnak akart véget vetni. Mivel az építményből acélrudak is kiállnak, a gibraltári vizekre át-áttévedő spanyol halászok némi joggal állítják, hogy a hajóik és a hálóik gyakorta fennakadnak a zátonyon, az ügyből azonban csak akkor lett diplomáciai botrány, amikor a gibraltári lépésre válaszul Madrid úgy döntött, hogy fokozza az ellenőrzést a gibraltári határon. José García-Margallo spanyol külügyminiszter még arra is javaslatot tett, hogy az határon átkelő autók mindegyikére ötven euróval sarcolják meg. Bár a madridi külügyi tárca szerint mindez összhangban áll a schengeni normákkal, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is megszólalt az ügyben, azt hangoztatva, spanyol részről nyilvánvalóan „politikailag motivált” reakció született a gibraltári intézkedésre.

A brit tengerentúli terület politikai irányítójaként Picardo vasárnap a Twitteren mondott köszönetet a Királyi Haditengerészetnek a fellépésért. Állítólag rengeteg halálos fenyegetést kap a botrány kitörése óta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.