Halálbüntetés a szurkolóknak

Huszonegy vádlott kapott halálbüntetést egy tavaly februárban, Port Szaídban tartott focimeccs után kitört zavargás miatt, amely 74 halálos áldozatot követelt. A családtagok és a támogatók megrohamozták a börtönt, már halottak is vannak.

Huszonegy vádlott kapott halálbüntetést egy Port Szaídban tartott focimeccs utáni zavargás miatt, amikor is a két rivális focicsapat szurkolói a pályára özönlöttek és összecsaptak egymással. A tavaly februári incidensnek 74 halálos áldozata és több száz sérültje volt. Összesen 73 embert állítottak bíróság elé, a többi ítéletet márciusban hozza nyilvánosságra a bíróság.

A hazai al-Maszri és a kairói al-Ahli focicsapat meccsét követő tömegverekedés Kairóban is zavargásokat okozott. A szurkolói incidensek miatt az egyiptomi labdarúgó-bajnokságot is felfüggesztették arra hivatkozva, hogy nem tudják garantálni a szurkolók biztonságát.

Az áldozatok nagy része az al-Ahli szurkolója volt, a halálra ítéltek pedig mindannyian az al-Maszri rajongói. Az ítélet kihirdetésekor a klub szurkolói Kairóban ünnepeltek, az áldozatok családtagjai pedig könnyek között üdvözölték a döntést.

Az elítéltek Port Szaíd-i börtönénél már az ítélet kihirdetése után többen gyülekeztek, írja a Reuters. Az állami tévé először csak arról számolt be, hogy lövéseket hallani, a rendőrség pedig könnygázt vetett be. A BBC információi szerint a bebörtönzöttek támogatói és családtagjai rohamozták meg az épületet, két rendőrt lelőttek, állítólag összesen 30 halálos áldozat és 300 sérült van. Az állami hírügynökség szerint két focista is meghalt. A zavargás annak ellenére folytatódott, hogy katonai egységeket vezényeltek a város utcáira.

Annak idején pár szurkoló azt állította, hogy a megbuktatott Hoszni Mubarak hívei provokálták az összecsapást. Az al-Ahli szurkolóinak egy csoportja egyébként nagy szerepet játszott a Mubarak elleni tüntetésekben is.

A diktátor megbuktatásának második évfordulóján, tegnap több egyiptomi nagyvárosban – Port Szaídban is – tartottak demonstrációt Mohamed Murszi elnök és iszlamista rezsimje ellen, összesen kilencen haltak meg. A ma kihirdetett ítélet még inkább felkorbácsolhatja az indulatokat.

Az észak-egyiptomi kikötővárosban, Port Szaídban szerda este 74 ember vesztette életét egy futballmeccsen kitört tömegverekedésben
Police officers react as chaos erupts at a soccer stadium in Port Said city, Egypt, February 1, 2012. Seventy-three people were killed and at least 1,000 injured on Wednesday after a soccer pitch invasion in the Egyptian city of Port Said, a health ministry official said, in an incident that one player described as "a war, not football". REUTERS/Stringer (EGYPT - Tags: SPORT CIVIL UNREST SOCCER TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.