Halálos baleset a legnagyobb orosz vízerőműben

Kevés az esélye, hogy életben találják azt a 64 embert, akik a legnagyobb oroszországi vízerőműben történt hétfői baleset során tűntek el. A 15 sérült mellett eddig 12 holttestet emeltek ki a mentőbúvárok. A Szaján-Susinszki erőmű helyreállítására szakértők szerint legalább két évre lesz szükség.

A balesetet valószínűleg a turbinákat mozgató víz hirtelen nyomásnövekedése okozta. A megengedett húsz atmoszféra nyomás helyett az ötvenet is elérte az átvezető csatornában, amikor a víz váratlanul a gépházba zúdult, ahol a 300 fős éjszakai műszak 88 tagja tartózkodott. Az eltűntek többsége a romok alatt lehet.

Az áramlást csak egy óra múltán sikerült megakadályozni. A balesetben a tízből három generátor megsemmisült, így egyharmadával csökkent az erőmű 6,7 gigawattos teljesítménye.

Az orosz rendkívüli ügyek minisztere, Szergej Sojgu bejelentette, hogy az erőmű gátjának átszakadása nem fenyeget. (A hatvanas években épített szerkezet a világ egyik legnagyobb gátja: 274 méter magas, több mint egy kilométer hosszú, az alapoknál 105, a felső részen 25 méter vastag a betonfal.)

Az azonban kérdés, hogy mitől ugrott meg a víznyomás, a technikai hiba mellett nem zárható ki a gondatlanság sem, vélte az Orosz Tudományos Akadémia tagja, Adolf Misujev. Az első verziót - egy olajműködtetésű transzformátor felrobbanását a gépházban - a szakértők kizárták.

A helyszínen kedden ezerkétszázra nőtt a mentők száma, Szibéria egészéről érkeznek újabb egységek. A Jenyiszejen a baleset után keddre több mint tíz kilométeren elnyúló olajfolt jelentkezett.

Az erőművet működtető Roszgidro cég részvényei a baleset hatására hétfőn 7 százalékkal zuhantak és a legkevesebb 10 milliárd rubeles, éveket igénybe vevő helyreállítási munkák hatására várhatóan még csökken. Ráadásul a Roszgidro szerződéseinek teljesítésére kénytelen lesz áramot vásárolni a szabad piacon, ahol tegnap a villamosenergia ára ötszörösére ugrott, elérve az ezer rubelt 1 megawatt/óra teljesítményért.

Az ország vízi energiatermelésének huszonöt százalékát adó erőmű teljes leállását a kelet-szibériai gáz- és szénerőművek ellensúlyozták. (Másfél hónapig az épen maradt aggregátorok sem fognak üzemelni.) Számítások szerint a kiesés napi 200 millió rubel (egy rubel kb. 6 forint) veszteséget jelent. Alapvetően át kell dolgozni az áramellátás rendszerét Kelet-Oroszországban.

A baleset helyszíne a  Szaján-Susinszki erőmű

A Ruszal alumíniumtermelő vállalat térségben működő gyárainak is vissza kell fognia a termelését - igaz, a gazdasági válság miatt ez amúgy is csökken -, éves szinten akár félmillió tonnával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.