Halálos támadás a brüsszeli zsidó múzeum ellen

A merénylő három emberrel végzett, majd egy kocsival elmenekült.

Három ember meghalt, egy pedig életveszélyesen megsebesült abban a támadásban, amelyet a brüsszeli zsidó múzeum ellen hajtottak végre szombat délután. A Sablon tér mellett fekvő épület előtt 15.50 körül nyitott tüzet egy merénylő, majd be is hatolt a múzeumba, ahol folytatta a lövöldözést.

Az RTBTF közszolgálati csatorna úgy tudja, hogy összesen hat lövés dördült el, amelyek után a merénylő kocsiba vágta magát, és elmenekült a helyszínről, ahova Didier Reynders külügyminiszter és miniszterelnök-helyettes az elsők között érkezett meg a merénylet után. Bevallása szerint a politikust megdöbbentette a támadás. A környéket a biztonsági erők hermetikusan lezárták.

A La Libre Belgique szerint a lövöldözésnek rengeteg szemtanúja volt. Közülük tizenketten sokkot kaptak, de az egyikük feljegyezte annak a kocsinak – egy Audinak – a rendszámát, amelyből a merénylő kiszállt és aztán el is hajtott. A kocsiban összesen ketten ültek. Egyiküket este letartóztatták.

Guido Van Wymersch, Brüsszel Ixelles nevű kerületének rendőrfőnöke, illetve a terrorfenyegetettséget értékelő rendőri ügyosztály is bejelentette, hogy a támadásban két nő és egy férfi vesztette életét, Joelle Milquet belügyminiszter pedig úgy nyilatkozott, hogy nyilvánvalóan antiszemita támadásról van szó.

Megszólalt Elio Di Rupo miniszterelnök is, aki Reyndershez hasonlóan a Twitteren tudatta, hogy mélyen megrázták a történtek, és részvétét fejezi ki az áldozatok hozzátartozóinak. A helyszínen Julien Klener, a belgiumi izraelita hitközség elnöke a La Libre Belgique-nek elmondta, tudomása szerint a múzeumot nem fenyegették meg mostanában. „Nemcsak a zsidó közösséget, hanem a belga demokráciát is támadás érte” – idézte eközben Philippe Mankiewiczet, a brüsszeli zsidó közösség egyik vezetőjét a Le Soir. A napilap szerint a második világháború óta nem ért zsidókat támadás Belgiumban.

Yvan Mayeur, Brüsszel polgármestere az RTL-TVI tévécsatornának nyilatkozva arról beszélt, hogy valószínűleg terrortámadás történt. A rendőrség nyomon van – tette hozzá

A szombati lövöldözés két héttel azután történt, hogy a brüsszeli Anderlechtben betiltották a szélsőjobboldali Laurent Louis képviselő által szervezett konferenciát, amelyen ismert antiszemiták is felszólaltak volna. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.