Halálos palesztin támadás Beér-Sevában

Két, feltehetően palesztin támadó késsel és lőfegyverrel merényletet követett el a Jeruzsálemtől délre fekvő Beér-Sevában, a központi buszpályaudvaron vasárnap este. Az egyik merénylő és egy áldozat meghalt - jelentette az izraeli média.
A tízes tévécsatorna híradása szerint legkevesebb öt izraeli sebesült meg, egyikük nem sokkal később belehalt sérüléseibe. Ketten súlyosan, ketten pedig könnyebben sérültek meg. A két merénylőre rálőttek, egyikük meghalt, másikukat elfogták.

A buszpályaudvarra járművel érkező támadók egyike késével próbálta megölni az útjába akadókat, társa pedig lövéseket adott le a közelben tartózkodó utasokra. A biztonságiak röviddel később rájuk lőttek, és egyiküket halálosan megsebesítették, a másik terrorista állapotáról pedig egyelőre nincsenek pontos információk.

A sebesülteket a helyi kórházba szállították. A rendőrök lezárták a környéket és esetleges további merénylők után kutatva átfésülik.

Szeptember közepén Izraelben erőszakhullám kezdődött napi rendszerességgel ismétlődő, gyakran halálos kimenetelű erőszakos palesztin tüntetésekkel, valamint sorozatos késeléses merényletekkel, melyeknek elkövetői többnyire palesztinok, de részben izraeliek. Az erőszakhullámot többen "a harmadik intifádaként" (palesztin felkelésként) emlegetik.

A támadások kiváltó oka az a palesztin médiában lábra kapott híresztelés, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a Jeruzsálem óvárosában található Mecsetek terének látogatási szabályait, bár ezt az izraeli vezetés számos alkalommal cáfolta. Az arabok által Haram as-Sarífnak hívott Mecsetek tere az iszlám harmadik legszentebb helye, és egyben a zsidók legszentebb helye, amelyet ők Templomhegynek neveznek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.