Halálos merénylet a bagdadi elit ellen

Öngyilkos merénylő végzett 18 emberrel az iraki főváros egyik nyugati elitnegyede, Hartija egyik mecsetében vasárnap. Egy temetésre összegyűlt tömeg közepén robbantotta fel magát.
Az elmúlt hetekben több tucatnyian haltak meg hasonló esetekben, amelyeket rendre a szunnita szélsőséges Iszlám Állam (IS) merénylői követtek el.

Eközben az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szíriai emigráns szervezet vasárnap bejelentette, hogy az IS elleni amerikai légitámadások támogatásával a kurd erők komoly veszteségeket okoztak a szunnita szélsőségeseknek a szíriai Kobani városáért vívott harcok során. A Híradó honlapja írja, hogy az IS már elfoglalta a város felét, de szombatról vasárnapra virradóra 31 emberét vesztette el, közülük tizenötöt a légicsapásokban. A megfigyelők négy nap alatt hetven holttestet számoltak össze a kórházakban az iszlamista szervezet által megszállt területen, Rakka tartományban. A kurdok hét halottjukról adtak hírt.

Az iszlamisták szombaton új rohamot indítottak a városért, amelynek az elfoglalása stratégiai siker lenne számukra, de a kemény kurd ellenállás miatt nem jutottak előre. „Semmi sem változott" - mondta az AFP francia hírügynökségnek egy helyi kurd vezető.

Az iszlamisták erőfitogtatásul katonai parádét tartottak a második legnagyobb iraki városban, Moszulban, amelyet júniusban foglaltak el egy villámhadjárat során. A központban kézi fegyverekkel és Hummer típusú, az irakiaktól zsákmányolt amerikai páncélautókkal vonult fel több száz iszlamista harcos.

A Reuters szerint az iraki hadsereg nagy erőfeszítéseket tett azért, hogy visszafoglalja Baidzsi városát, amely Irak legnagyobb olajfinomítója mellett fekszik. Ezeket a műveleteket azonban felfüggesztették, miután az IS kilőtte az egyik katonai járművet, négy embert ölve meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.