Halálos ítélet a királynő feje felett

Tizenkét éve nem járt brit külügyminiszter Iránban, így Philip Hammond teheráni tartózkodása már akkor is nagy hírnek számítana, ha egyidejűleg nem nyitotta volna meg újra a szigetország nagykövetségét.

Nagy-Britannia négy évvel ezelőtt kényszerült bezárni diplomáciai képviseletét az Iráni Iszlám Köztársaságban. A drasztikus lépésre azután került sor, hogy a Teheránnal szemben bevezetett szankciók ellen tiltakozó tömegek megtámadták és megrongálták az épületet. Az ostromban az iráni Forradalmi Gárda ellenőrzése alá tartozó Basij félkatonai szervezet egységeinek tagjai is részt vettek, a helyi biztonsági erők pedig közben tétlenül szemlélték az eseményeket.

Komoly biztonsági készültség volt érvényben Philip Hammond érkezése előtt a teheráni brit követség környékén
Komoly biztonsági készültség volt érvényben Philip Hammond érkezése előtt a teheráni brit követség környékén
Abedin Taherkenareh / MTI/EPA

Philip Hammond hangzatos szavakkal adta át a helyreállított követségi épületet – amelyben a brit misszió egyelőre ügyvivői szinten, kis létszámmal működik –, s „mélypontként" emlegette a 2011-es eseményeket a két ország közötti kapcsolatok történetében.

A diplomáciai viszony enyhülését Hasszán Rohani iráni elnök megválasztása indította el. „A közeledésben az igazi mérföldkő a júliusban kötött történelmi jelentőségű nukleáris megállapodás volt, amit a kölcsönös tisztelet és a közös kihívások megoldásának szándéka tett lehetővé" – jelentette ki a konzervatív politikus.

Hammond szerint „Irán stratégiailag fontos ország, egy rendkívül változékony dinamikájú régióban". A külügyminiszter elismerte, hogy a két ország „nem fog mindig mindenben egyetérteni", de a bizalom növekedésével határtalan lehetőségek nyílnak az együttműködés előtt.

Hammond a nyilvánosság előtt nem kommentálta, hogy a legszebb angol parkokat idéző környezetben elhelyezkedő követségi épület helyreállítása során nem távolították el – s a hivatalos ceremónia idejére sem takarták le – a 2011-es akció során felfújt szitkozódó falfirkák egyikét: II. Erzsébet portréja fölött jól látható volt a „Halál Angliára" perzsa felirat.

A Nagy-Britanniával szembeni ellenérzések a legkevésbé valószínűleg az üzleti életet zavarják. A Philip Hammonddal utazó delegációban a szigetország több nagyvállalata képviseltette magát. Lelkes a bankvilág is, amely szívesen finanszírozná Irán új kereskedelmi ügyleteit.

Az ugyancsak vasárnap megnyitott londoni iráni követség múltja sem kevésbé zaklatott. A legvéresebb dráma 1980 áprilisának végén történt, amikor hat, Khomeini ajatollahhal szembenálló fegyveres szállta meg az épületet, huszonkét személyt túszul ejtve. A közel egyhetes patthelyzetnek a brit különleges erők vetettek véget, amikor megostromolták a követséget és öt terroristát meggyilkoltak. Az akció során egy túsz is életét vesztette. A kapcsolatokat alaposan beárnyékolta a Salman Rushdie indiai író ellen 1989-től 1998-ig fennálló iráni halálos ítélet, a fatva is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.