Halállal fenyegetik a Bin Laden-per ügyvédjét

Szamiullah Afridi visszaadta az ügyet. Szerinte nem csak az iszlamista szélsőségesek, hanem az amerikaiak viselkedéséével is gond van.
Az iszlamista szélsőségesek halálos fenyegetései miatt visszaadta az ügyet Szamiullah Afridi, annak a pakisztáni orvosnak az ügyvédje, akinek a segítségével az amerikaiak három éve megtalálták Oszama bin Ladent, az al-Kaida terrorszervezet később, 2011. május 2-án likvidált vezérét.

Az orvost, Sakil Afridit – aki nem hozzátartozója az ügyvédnek – egy pakisztáni törzsi törvényszék 2012-ben 33 év börtönre ítélte azzal a váddal, hogy szélsőségesekkel tart fent kapcsolatot, de vár rá egy másik per is, amelyben azért vonnák felelősségre, mert együttműködött a CIA-vel. Az ügyvédje már decemberben külföldre menekült a halálos fenyegetések miatt. „Nincs más választásom, mint hogy visszaadjam az ügyet" – mondta most Szamiullah Afridi, aki nem csak az iszlamista szélsőségeseket, hanem az Egyesült Államokat is bírálja, amiért az ügy nem halad előre. Az amerikaiak azt szeretnék, ha az orvost szabadon engednék, és ezért állítólag folyamatos nyomást gyakorolnak az iszlámábádi kormányra. Egyelőre annyit sikerült elérniük, hogy Sakil Afridi büntetését tíz évvel csökkentsék.

Az ügyvéd szerint egyébként nem segít az sem, hogy az nem akarja szabadon engedni Afia Sziddikit, azt az Egyesült Államokban doktorált pakisztáni ideggyógyászt, akit 2001. szeptember 11. értelmi szerzőjének, Khalid Sejk Mohammednek az anyagi támogatásával vádolnak. A nőt 2010-ben 86 év börtönre ítélték emiatt. Az ügyben a pakisztáni kormány végig mellette állt.

Bin Ladennel 2011. május 2-án végzett egy amerikai kommandó az Iszlámábád melletti Abottabádban. Az orvos egy ajtóról ajtóra járó hamis oltáskampánnyal vezette a nyomára az amerikaiakat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.