Ötödik napja tartanak a tüntetések Teheránban

Több százezer iráni gyűlt össze szerdán ismét a főváros belvárosában, immár ötödik napja, hogy ezúttal csendben tiltakozzanak a múlt pénteki elnökválasztás eredményének meghamisítása miatt.

A legtöbben feketébe öltözve jelentek meg a Haft-e-Tir téren. Mir Hoszein Muszavi reformpárti elnökjelölt békés tüntetésre szólított fel, miután kedden éjjel a kormánypárti félkatonai szervezet, a baszidzs több egyetemi kollégiumot megtámadott, legalább négy diák meghalt. Hétfőn este még legalább hét ember vesztette életét.

Mir Hosszein Muszavi hívei körében
Mir Hosszein Muszavi hívei körében

Információk szerint a sirazi egyetem kollégiumát is megtámadta a baszidzs, ahonnan szintén érkezett legalább egy diák haláláról szóló videofelvétel. Muszavi-párti tüntetésekről adtak hírt más nagyvárosokból is: Rasht, Orumiyeh, Zanjan, Zahedan, Tabriz és Mesed mind megmozdulások helyszínei voltak.

Muszavi óriás gyásztüntetésre szólította híveit csütörtökre is. A "taktika" korábban már bevált: az 1979-es forradalom alatt a folyamatos gyásztüntetések állandó lendületet biztosítottak a mozgalomnak.

Szerdán az iráni labdarúgó válogatott hat tagja is az ellenzék zöld színű szalagját tekerte a csuklójára a Dél-Korea elleni világbajnoki selejtező meccsen. A focistákról a második félidőre levetették a zöld szalagokat.

A Forradalmi Gárda szerdán figyelmeztette az iráni internetezőket, ne „szítsanak feszültséget" a neten, különben bíróság elé állítják őket. A külföldi tudósítók munkájának ellehetetlenítése óta az irániak maguk adják a legfontosabb híreket a tüntetésekről különböző honlapokon. Az iráni hatóságok szerdán is több honlapot blokkoltak.

A Guardian brit napilap szerint gyanús autóbalesetben meghalt az az iráni belügyi IT-szakember, aki állítólag először hozta nyilvánosságra, hogy a számok nem stimmelnek, tehát a választást elcsalták. Iszfahan tartomány főügyésze eközben halálbüntetéssel fenyegette meg a tüntetőket.

Az éjszaka folyamán ismét több iráni újságírót, ellenzéki politikust, vallási személyt tartóztattak le szerte az országban. A Guardian több száz fogva tartottról ír.

Az iráni politikai elit megosztottsága még sosem volt ennyire nyilvánvaló, mint most, az 1979-es forradalom óta tapasztalt legnagyobb számú tömegmegmozdulások során. Szerdán szárnyra kapott a hír, hogy Akbar Hasemi Rafszandzsani, korábbi elnök, dúsgazdag befolyásos politikus, a legfőbb vezető, Ali Hamenei és Mahmud Ahmadinezsad elnök politikai ellenfele az ország vallási központjába, Komba utazott, hogy a vallási vezetőktől támogatást kapjon az ellenzéki mozgalom számára. Az ellenzék ugyanis szigorúan az iszlám köztársaság keretén belül gondolkozik, rendszerváltásról nincs szó. Az ellenzék új választást követel, amit Hamenei eddig megtagadott, és csak a szavazatok részleges újraszámlálásába egyezett bele.

Baszidzs

A 12 és félmillió fősre becsült önkéntes szervezet a Forradalmi Gárda részét képezi. A Gárda a belső rendet a baszidzs segítségével tartja fenn. A félkatonai szervezet tagjai utcai ruhában, botokkal támadnak a tüntetőkre. Gyakran 40 fős csoportokban, vagy motorbicikliken indulnak rendet teremteni - írja a Financial Times. A csoport egyenesen a legfőbb vezetőnek, Ali Hameneinek jelent, és állítólag 70 ezer bázisuk van szerte az országban.

Nyugalom idején a diákok, a közalkalmazottak és politikusok megfigyelése a feladatuk. Csak egy százalékuknak van fegyverük és kapnak fizetést a Gárdától. A legtöbbjük aktív önkéntes, akik havonta 20 órát töltenek az egyik bázison, illetve inaktív önkéntesek, akiket csak akkor hívnak be, ha baj van.

Az elmúlt években a baszidzs fontos politikai szerepet is játszott: segítettek a választók mobilizálásában, főszereplői voltak Ahmadinezsad 2005-ös választási győzelmének. A kisvárosokban és falvakban ugyanakkor segítőkész, a fejlesztésbe és az oktatásba bedolgozó emberekként ismerik őket.

Lehetséges forgatókönyvek:

- A hatalom vérbe fojtja a tiltakozásokat. (A hadsereg álláspontját egyelőre nem ismert).

- A részleges újraszámlálás során „kiderül", hogy Ahmadinezsad némileg kevesebb szavazatot kapott, de továbbra is elnök marad - a vezetés reméli, hogy ezzel megelégszik a tömeg.

- Régi-új tisztséget hoznak létre Muszavinak - esetleg újra miniszterelnök lehet - remélve, hogy ez elég lesz az ellenzéknek.

- Ali Hamenei legfőbb vezető „megszabadul" Ahmadinezsadtól, aki állítólag rábeszélte a csalásra - és belemegy az előrehozott választásba.

- Rafszandzsani, a Szakértők Tanácsa nevű testület vezetőjeként elvileg kezdeményezheti a legfőbb vezető elmozdítását, de ez példanélküli lépés lenne.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.