Halál az elnök gyűlésén

Egy ártalmatlan rendőri lövés miatt kitört pánikban tizenegy embert taposott el a tömeg Goodluck Jonathan nigériai államfő választási gyűlésen.

Tizenegy embert taposott el a tömeg egy választási gyűlésen, Nigéria déli részén - jelentette be szombaton az afrikai ország rendőrsége.

A Niger folyó deltájában fekvő egyik településen, Port-Harcourtban Goodluck Jonathan államfő tartott választási gyűlést, s a tömegrendezvényen kialakult tumultusban 11 ember vesztette életét, 29-en pedig megsebesültek.

A pánikot szemtanúk szerint az váltotta ki, hogy az egy rendőr a levegőbe lőtt, amikor a tömeg a választási gyűlés helyszínéül szolgáló stadionba igyekezett bejutni. Jonathan megrendülésének és szomorúságának adott hangot a bekövetkezett halálesetek miatt.

A 150 milliós afrikai országban áprilisban tartanak általános választásokat.

Húsz év pánikban - KRONOLÓGIA

1988. március 12., Nepál: Katmanduban száznál is több ember halt meg, amikor egy hirtelen kitört vihar miatt egy sportesemény nézői megpróbáltak fedél alá jutni.

1989. április 15., Nagy-Britannia: Sheffieldben, alig néhány perccel a Liverpool-Nottingham Forest meccs kezdete után a Liverpool jegy nélkül maradt szurkolói be akartak jutni a stadionba. Kilencvenhat ember veszítette életét, mert agyonnyomták őket, vagy megfulladtak a tömegben.

1990. július 2., Szaúd-Arábia: hatalmas pánik és tülekedés tört ki a szaúd-arábiai Mina városában, Mekka közelében, egy alagútban, valószínűleg a szellőztető rendszer meghibásodása miatt. 1426 zarándok halt meg.

1994. május 24., Szaúd-Arábia: 270 zarándok vesztiette életét egy lökdösődésben, ismét csak Mina városánál egy vallási rituálé, a "Sátán megkövezése" során.

1996. október 16., Guatemala: a Mateo Flores focistadionban pánik tört ki, 90-en meghaltak.

2001. május 9., Ghána: az accrai stadionban rendezett focimeccs után a tülekedésben 126 ember halt meg.

2005. január 25., India: egy hindu zarándoklat során 257-en vesztek oda a kitört pánikban.

2005. augusztus 31., Irak: több mint ezer ember halt meg, amikor Bagdadban, a Tigris folyó egyik hídján pánik tör ki az ott vonuló zarándokok között. A pánikot az okozta, hogy olyan hírek kaptak lábra, miszerint két öngyilkos merénylő a tömegben akarja felrobbantani bombáját.

2006. január 12., Szaúd-Arábia: a minai zarándoklat során legalább 364-en haltak meg a tolongásban.

2006. február 4., Fülöp-szigetek: 73 halott és majdnem 400 sebesült az egyik manilai stadion előtt, ahol hatalmas tömeg gyűlt össze, hogy részt vehessen egy televíziós játékban.

2007. augusztus 3., India: több mint 120 hívő halt meg, amikor Himácsal Prades állam egyik templomában tört ki pánik. Egy év múlva ugyanebben az államban ismét hasonló tragédia történt, 120-an vesztek oda.

2010. július 24., Németország: Duisburgban, egy technozenei rendezvényen, az odavezető alagútban összezsúfolódott tömegben pánik tört, 18 embert tapostak agyon, a sebültek száma megközelítette a százat.

2010. október 17., India: agyontapostak tíz zarándokot - közöttük négy nőt - egy hindu szentélyben tartott ünnepségen a kelet-indiai Bihar államban.

2010. november 22., Kambodzsa: Phnompenben, víz ünnepén a Mekong folyó híján átkelő tömegben kitört a pánik, és az emberek agyontaposták egymást. 456 ember vesztette életét, 755-en megsérültek.

2011. január 16., Magyarország: a budapesti West Balkán szórakozóhelyen a több ezres tömegben pánik tört ki és ennek következtében három fiatal lány meghalt. A diszkóból menekülők vélhetően agyontaposták társaikat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.