Hajtalankodnak Dél-Amerikában

Különös bűnbandák jelentek meg az utóbbi hónapokban Latin-Amerikában: mit sem sejtő lányok és asszonyok hosszú haját vágják le az utcákon, és elrabolják a copfokat.

Hatalmas üzletté vált ugyanis a hajkereskedelem. Mivel a dél-amerikai szépségideál része a hosszú és dús haj, a nők vagyonokat fizetnek egy-egy valódi hajból készült parókáért vagy némi póthajért - írja az EFE spanyol hírügnyökség.

Nemrég Buenos Airesben tartóztattak le egy háromfős csoportot, akik bűnszövetkezetben elkövetett illegális hajvágásra szakosodtak. - Ne aggódj, nem bántunk, csak a hajadat vágjuk le - mondták egy megszeppent 13 éves lánynak, akinek a spanyol híradások szerint feltűnően szép, mintegy 80 centi hosszú haja volt. Szorosan lefogták, ám mielőtt lenyisszantották volna a copfját, a lány sikoltására többen a segítségére siettek, és elkapták a tolvajnőket. A szatyrukban már különböző hajfonatokat és némi pénzt találtak.

A Spiegel című német lapnak egy kolumbiai nő mesélt arról, hogy mintegy három éve folyamatosan nő a "piac" a női hajra. Néhány fodrászatban ki is írják, hogy "női hajat vásárolnak", mások illegális forrásokat sem vetnek meg.  A német magazinnak nyilatkozó nő maga is eladta tavaly a haját, igaz, mindössze 80 eurót kapott érte. - Nem volt munkám, ez jó bevételnek tűnt - magyarázza.

A hajkereskedelem világszerte fellendülőben, az Egyesült Államok az El País cikke szerint tavaly 1,3 millió dolár értékben importált hajat, de Nagy-Britanniában csupán a hajdúsításokért fizetett összeg meghaladta a 70 millió eurót. Persze nem mindegy, hogy kinek a haját veszik meg a kereskedők: legalább 45 centi hosszúnak kell lennie, és a tulajdonosa 40 évesnél nem lehet idősebb.

Kolumbiában egészen durva módszerek is elterjedtek. Volt olyan lány, aki gyanútlanul várta a buszt, amikor egy moped lassított előtte, egy férfi pedig lenyisszantotta a haját, de nagy sietségében jókora vágást ejtett a nyakán is. Kolumbia délnyugati vidéke számít a hajmaffia központjának Latin-Amerikában. Venezulában pedig már az elnök is szót emelt a hajkoronák védelmében: "A mi lányaink szentek, dörögte Nicolas Maduro, el a kezekkel a hajuktól!" Maduro haj-piranhákról beszélt, akik egyébként a bevásárlóközpontokban is elszaporodtak. A nők általában a táskájukra ügyelnek, ha valaki "véletlenül" meglöki őket, és még fel sem ocsúdnak, máris megszabadították őket a hajuktól. Egy venezuelai polgármesternő már álruhás nyomozókat is bevetett, hogy lefülelje a hajrablókat.

Arról egyelőre nicsenek statisztikák, hogy hány nő esett áldozatul efféle atrocitásnak, de a tendencia mindenképpen emelkedőben is. Fogas kérdés az is, hogy a hajtolvajokra vajon milyen büntetéseket lehet kiszabni?

Egy hajpótlást árúsító bolt Rio de Janeiróban
DATE IMPORTED:November 19, 2012A seller displays hair extensions at a hair shop in a local market in Rio de Janeiro November 17, 2012. Brazil will celebrate the annual Black Consciousness Day on Tuesday. REUTERS/Pilar Olivares (BRAZIL - Tags: SOCIETY ANNIVERSARY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.