Hajsza a pápa árulói után

Ellentmondó hírek követik egymást Paolo Gabriele, a pápai komornyik letartóztatása óta. A Vatikán cáfolta, hogy újabb személyt fogtak volna el.

Állítólag megtörte hallgatását Paolo Gabriele, akit immár negyedik napja tartanak fogva lopás gyanújával a vatikáni csendőrség fogdájában. Egyes olasz sajtóértesülések szerint a pápa személyi inasa nem válaszolt az esetleges társairól vagy megbízóiról feltett kérdésekre, de kinevezett két ügyvédet. Más hírek szerint már megnevezte társait, akik között a La Repubblica című napilap tudomása szerint egy nő is van. A Corriere della Sera úgy tudja, hogy a Vatikánban újabb letartóztatásra készülnek.

"A Vatikán vadássza a tetteseket" - írta a La Stampa című napilap. Gabrielén kívül húsz gyanúsítottról tud az Il Fatto Quotidiano, míg a Libero szerint a komornyik egy magas rangú papról beszélt. Federico Lombardi szentszéki szóvivő nyilatkozatai szerint Gabrielét súlyos lopással vádolják. Az eljárást Pier Antonio Bonnet vatikáni vizsgálóbíró vezeti. Lombardi hangsúlyozta, hogy az eljárás még a kezdeténél tart, és kizárta azt, hogy a komornyik harminc év börtönt kockáztat. Az ANSA hírügynökségnek Elisabetta Macrina, a szentszéki bíróság jogásza azt mondta, hogy a komornyik elleni eljárás gyors lesz, a harmadfokú ítélet már novemberre megszülethet. A tárgyalásokon kizárólag vatikáni polgárok vehetnek majd részt.

A La Stampa jól értesült vatikáni blogja úgy tudja, hogy Gabriele vatikáni otthonában "elképesztően sok" bizalmas dokumentumot találtak. A komornyik lefényképezte, sokszorosította a XVI. Benedek lakosztályából származó jelentéseket, leveleket, amelyeket a pápa faxgépéből is kiszedett. Gabriele felesége és három gyermeke elhagyta a Vatikán területét. A pápai állam kapuin kilépő vatikáni állampolgárok nem válaszoltak az itt várakozó olasz újságírók kérdéseire. Az olasz sajtó megjegyezte, hogy a L'Osservatore Romano című szentszéki napilap nem számolt be az ügyről.

Maurizio Turco, a Radikális Párt képviselője az olasz külügyminisztérium közbelépését sürgette az "idegen államban fogva tartott olasz állampolgár segítésére". Az olasz újságok emlékeztettek, hogy  utoljára 1968-ban lopták meg a pápát: telefonszerelők tulajdonították el VI. Pál értéktárgyait. Az Il Giorno című lap arról írt, hogy az áruló komornyik miatt a Vatikánban egyre többen Tarcisio Bertone szentszéki államtitkár távozását követelik. A milánói Corriere della Sera pedig megszerezte azt a jegyzőkönyvet, amelynek tanúsága szerint május 24-én az IOR vatikáni bank ügyvezető igazgatósága megvonta a bizalmat Ettore Gotti Tedeschi elnöktől. A dokumentum többek között azt hangsúlyozza, hogy Gotti Tedeschi banktitkokat szivárogtatott ki.

XVI. Benedek pápa fölé tart esernyőt Paolo Gabriele ezen a 2008-as képen. Az inast vádolják az utóbbi idők vatikáni szivárogtatásaival
Savona, 2012. május 26. 2008. május 17-én készített kép, amelyen Paolo GABRIELE, XVI. Benedek pápa (fehérben) komornyikja ernyőt tart a pápa fölé az olaszországi Savonában. Gabrielét 2012. május 25-én őrizetbe vette a vatikáni rendőrség, mert a lakásán jelentős mennyiségű bizalmas vatikáni dokumentumot találtak. Az előző hónapokban bizalmas iratok szivárogtak ki a Vatikánból az olasz sajtónak, és ez tette gyanússá a pápai inast, a 46 éves, háromgyermekes vatikáni állampolgár férfit. (MTI/AP/Luca Bruno)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.