Hajsza a sárga pólós után

Sárga póló, sötét bermuda és hátizsák – egyelőre ennyit tudni a több mint húsz halálos áldozatot követelő bangkoki robbantás állítólagos gyanúsítottjáról. Az egyik ismert buddhista szentélynél elkövetett terrorakció indítékait csak találgatják a thaiföldi hatóságok.

Hatalmas széllökés csapott meg, majd roncsok szálltak szerteszét. Az emberek kiabáltak, mindenütt testek hevertek – így írta le egy túlélő a helyi idő szerint hétfőn este Bangkokban elkövetett robbantást. A terrorista akcióban huszonketten vesztették életüket – köztük több ázsiai turista –, a sebesültek száma eléri a százhúszat – írta a CNN. Magyarok nincsenek sem az áldozatok, sem a sebesültek között – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Másnap egy bangkoki hídról dobtak le egy robbanóeszközt, de senki nem sérült meg.

A thaiföldi rendőrség hajtóvadászatot indított egy vastag szemüvegkeretet, sárga pólót, sötét bermudanadrágot és hátizsákot viselő fiatal férfi után, akinek a fotóját – egy biztonsági kamera felvételét – nyilvánosságra is hozták. A gyanú azért terelődött az ismeretlen állampolgárságú férfira, mert az állítólag hétfőn, a TNT-vel elkövetett robbantás után eltűnt róla a hátizsák.

Thai szakértők nyomok után kutatnak az Erawan-szentélynél
Thai szakértők nyomok után kutatnak az Erawan-szentélynél
Athit Perawongmetha / Reuters

Mint emlékezetes, a 2013. áprilisi bostoni maratonon elkövetett terrormerényletért felelős Dzsohar Carnajev hátizsákban vitte a tetthelyre a bombát. Szintén hátizsákban szállította a pokolgépet az az öngyilkos merénylő, aki 2012 júliusában a bulgáriai Burgaszban egy izraeli turistákat szállító busznál robbantott – emlékeztetett az AP.

A hétfői robbantást a több mint 8,5 millió lakosú Bangkok forgalmas csomópontjában, egy zsúfolt bevásárlóközpont és egy a külföldi turisták által is közkedvelt buddhista szentély közelében követték el. A thaiföldi hatóságokat meglepte a bombamerénylet, bár azt rendőrségi források elismerték: kaptak jelzéseket előkészületben lévő terrortámadásokról. Egyelőre egy csoportot sem gyanúsítottak meg a támadással. Az sem egyértelmű, hogy a tettes vagy a tettesek a délkelet-ázsiai ország egyik fő bevételi forrását, a turizmust akarták volna ellehetetleníteni. Tavaly csaknem 25 millió turista látogatott el Thaiföldre: a több mint 67 millió lakosú királyság GDP-jének több mint húsz százalékát biztosítja az idegenforgalom. A CNN-ben megszólaló elemzők úgy látják, hogy a robbantás nem illik bele az ország déli részén, a malajziai határnál aktív iszlamista gerillák „profiljába”.

A gyanúsított
A gyanúsított
Reuters/Thai Police

A thaiföldi belpolitika meglehetősen viharos volt az elmúlt években, a tömegtüntetésekkel kísért éles szembenállásnak a 2014 augusztusában bekövetkezett újabb katonai puccs vetett véget. Megfigyelők egyetértenek abban: bármennyire élesek is a belpolitikai választóvonalak, egyik politikai erő sem vetemedne ilyen terrormerényletre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.