Hajóról indítható rakétát tesztelt Irán

Az iráni haditengerészet sikerrel hajtott végre egy rakétakísérletet a Perzsa-öbölben. A hadihajók ellen bevethető Nour (Fény) rakétákról részleteket nem árultak el.

– A rakéta megsemmisítette célpontját – áll az állami IRNA hírügynökség szűkszavú jelentésében, amely mellőzi a hatótávolságra és a konkrét helyszínre vonatkozó részleteket. Szakértők szerint a kísérlet ezért nem is az iráni háborús játékokban állandó szereppel bíró Nour (Fény) rakéta, hanem annak a Dzsamaran hadihajónak a tesztje volt a kísérlet, amelyet Irán idén februárban állított hadrendbe.

A saját fejlesztésű rombolót Irán ugyanarra használta, mint a független forrásból nem megerősíthető hadi fejlesztéseit: elrettentésül egy izraeli vagy amerikai támadás ellen. (Irán haditengerészeti arzenáljának túlnyomó része az 1979-es iszlám forradalom előttről származó, amerikai gyártmányú fegyver.)

Januári bejelentés szerint az Egyesült Államok kiterjesztette rakétavédelmi pajzsának hatótávolságát a Perzsa-öbölben az olajutánpótlás szempontjából kulcsfontosságú útvonalak mentén, hivatalosan azért, hogy ellensúlyozza a növekvő iráni rakétafenyegetést. Az amerikai döntést Teheránban „iranofóbiaként” ítélték el.

Felvétel a kísérletről. Részletek nélkül
EDITORS' NOTE: Reuters and other foreign media are subject to Iranian restrictions on leaving the office to report, film or take pictures in Tehran. A Nour missile is test fired off Iran's first domestically made destroyer, Jamaran, on the southern shores of Iran in the Persian Gulf March 9, 2010. A newly inaugurated Iranian destroyer test fired a surface-to-surface missile in the Gulf on Tuesday, Iran's Fars news agency reported. REUTERS/Ebrahim Noroozi/IIPA (IRAN - Tags: POLITICS MILITARY IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.