Hajnalban csaptak le a fegyveresek a falvakra

Több mint száz muzulmán fegyveres falvakat foglalt el a Fülöp-szigetek déli részén. Rengetegen a Moro Nemzeti Felszabadítási Front fogságába estek.

Hatan életüket vesztették, több tucatnyian megsebesültek, illetve a felkelők fogságába estek, amikor hétfőre virradóan a Fülöp-szigetek déli, részben muzulmán lakosságú körzetében a Moro Nemzeti Felszabadítási Front (MNLF) több mint száz fegyverese elfoglalta a mintegy egymillió lakosú Zamboanga városhoz tartozó tengerparti falvakat.

A hivatalos közlés szerint egy rendőr, egy tengerész és négy civil lakos halt meg, további 24-en megsebesültek a hajnali négy órakor kezdődött összecsapásban. A felkelők befészkelték magukat Sta. Barbara és Lustre településeinek házai közé, illetve mintegy kétszáz túszt tartanak fogva Kasanyangan településen, további húsz személyt pedig Sta. Catalinában. A haditengerészet és a rendőrség is jelentős erőket csoportosított át ebbe a körzetbe – közölték a nap folyamán.

Több településen a gyerekeket hazaküldték az iskolákból, s az üzletek is bezártak. Zamboanga repülőterét pedig lezárták a civil gépek elől, amíg a helyzet nem normalizálódik.

A Moro Front még 1996-ban írt alá békemegállapodást az akkori központi manilai kormánnyal. Ám az autonómia-jogokat követelő muzulmán lázadók közül sokan megtartották fegyvereiket, s azt állítják, hogy a hatóságok húzzák az időt a beígért autonómia bevezetésével. A Fülöp-szigetek katolikus többségű, de a déli Mindanao tartományban viszonylag jelentős muzulmán kisebbség él. A kormány hosszabb ideje tárgyal békekötésről egy másik felkelőcsoporttal, a Moro Iszlám Felszabadítási Fronttal, s a keretegyezményt a közelmúltban alá is írták. Eszerint Mindanao muzulmán autonóm régiója helyett egy új entitás jön létre Bangsamoro néven.  

A több évtizede tartó fegyveres lázadás miatt az USA terrorelhárító különítményesei egy ideje rendszeres kiképzésben részesítik a Fülöp-szigeteki hadsereget. Az amerikaiaknak jelenleg is van egy katonai táboruk Zamboanga környékén, ám eddig nem terjedtek át arrafelé a fegyveres összecsapások – jelentette hétfő este a The Philippines Star online kiadása.

A lakosok az MNLF és a biztonsági erők összecsapásai elől menekülnek
Residents flee from fighting between security forces and rebels from the Moro National Liberation Front (MNLF) who raided several villages in Zamboanga city, southern Philippines September 9, 2013. Rebels took 30 civilian hostages in the southern Philippines on Monday and held security forces in a standoff as part of a drive to derail peace talks, officials said. Police commandos cordoned off parts of Zamboanga City on the island of Mindanao after a rogue faction of the Moro National Liberation Front (MNLF) took hostages and tried to march to the city hall to raise their flag, an army commander said. REUTERS/STRINGER (PHILIPPINES - Tags: POLITICS MILITARY CIVIL UNREST)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.