Hajadonnak könnyebb a csúcskarrier

A washingtoni Legfelsőbb Bíróságba jelölt legutóbbi három nő mindegyike gyermektelen egyedülálló - tűnt fel az amerikai sajtónak. A szenátus csütörtökön hagyta jóvá Barack Obama második főbírójelöltjét, Elena Kagant.

Nyári szünete előtti utolsó munkanapján hagyta jóvá az amerikai szenátus Barack Obama legújabb jelöltjét a szövetségi Legfelsőbb Bíróságba. Elena Kagan 50 éves liberális jogászprofesszort, főállamügyész-helyettest 63:37 arányban szavazták meg, és főleg a Demokrata Párthoz tartozó szenátorok voksaira számíthatott.

A jelöléssel - amelyet a 91. életévét taposó John Paul Stevens bíró önkéntes visszavonulása tett lehetővé - Obama ismét történelmet írt, csakúgy, mint a mindenkori első nem angol ajkú (spanyol anyanyelvű) Sonia Sotomayor beterjesztésekor. Még soha nem volt ugyanis a legfőbb taláros testületnek egyszerre három női tagja, akik - ha lehet fokozni a rekordokat - ráadásul mindannyian New York-iak. Stevens kiválásával továbbá először nincsen egyetlen protestáns sem a bíróságban az eredetileg főleg protestáns országban, és Kagan megválasztásával most először foglal helyet közöttük három zsidó vallású taláros is. A Harvard jogi karának volt dékánja a mindenkori 112. főbíró (csak a negyedik a szebbik nemből), és Amerika hozzászokott: ahogy a társadalom változik, úgy alakul ez a fórum is. Legfeljebb - mint a csaknem húsz éve hivatalban lévő Clarence Thomas főbíró fogalmazott - minden jövevény felforgatja kissé „a családot”.

Ezzel az átalakulással kapcsolatban érdekes körülményre figyelt fel a minap a New York Times: a Legfelsőbb Bíróságba jelölt legutóbbi három nő mindegyike gyermektelen egyedülálló - „természetesen” ellentétben a három utolsó férfi jelölttel. Kagan, Sotomayor és Harriet Miers - utóbbi jelölését később visszavonták - egyaránt középkorú hajadonok, akik karrierjük építésének szentelhették életüket. A Chicagói Egyetem egy tanulmánya, amely az üzleti világban elhelyezkedőket vizsgálta, azt találta: pályájuk elején még a nők valóban a férfiakkal azonos helyzetből indulnak, 15 évvel később viszont a férfiak 75 százalékkal jobban keresnek. Különösen a gyermeket vállaló nők járnak rosszul. - Gazdaságunk szörnyen meredek árat szab bármilyen, a munkától távol töltött időért - mind pénzben, mind pedig előmenetelben. Gyakran egyszerűen nem lehet onnan folytatni, ahol az ember abbahagyta. Teljes karrierutak zárulnak be. A jövedelmet érő csapás állandósul - írja a Times, amelynek hasábjain Jane Waldfogel családkutató professzor úgy véli: "az amerikai feministák tudatosan hangsúlyozták az egyenlő jogokat és az esélyegyenlőséget, és hallgattak egyben az olyan politikákról, amelyek elővennék a családi felelősségvállalás kérdését."

Kis kitérő a bíróságtól: amikor tavaly felmerült Annette Lantos Tillemann-Dick esetleges jelölése az USA budapesti nagyköveti posztjára, az amerikai-magyar ügyek egy bennfentese azt mondta tudósítónknak: ő nem engedheti meg magának, hogy kormányzati állást vállaljon el. A néhai Tom Lantos képviselő lányának ugyanis tizenegy - főleg persze már felnőtt - gyermeke van.

Eric Holder igazságügyi miniszter (balról a harmadik) gratulál Elena Kagannak (jobbra). Szinglik előnyben
U.S. Attorney General Eric Holder (3rd L) congratulates Elena Kagan (R) after she won Senate confirmation to be the next U.S. Supreme Court Justice, marking President Barack Obama's second appointment to the high court, in Washington August 5, 2010. REUTERS/Department of Justice/Handout (UNITED STATES - Tags: POLITICS CRIME LAW) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.