Haiyan tájfun: Sokan csak ma jutottak hozzá az első segélycsomaghoz

Megérkeztek a segélyszállítmányok szombaton a külvilágtól eddig elzárt településekre is a Fülöp-szigeteken.

Szombaton a segélyszállítmányok számos olyan családhoz érkeztek meg, akiknek napokig saját maguknak kellett pótolniuk mindent, amit a Haiyan tájfun elsodort. A Fülöp-szigetekre érkező segélyszervezetek több száz munkatársa rögtönzött kórházakat állított fel, a George Washington repülőgép-hordozó helikopterei pedig a leginkább elzárt területekre szállítják a gyógyszert és az ivóvizet. (Az USA körülbelül egy 5000 fős egységet és 80 repülőgépet küldött a repülőgép-hordozóval, pénteken pedig Okinavából egy újabb hajó indult ezer fős legénységgel.)

A Taclobantól, Leyte tartomány központjától 15 kilométerre lévő település, Tanauan lakóihoz csak pénteken jutottak el az első segélycsomagok, így napokig kekszen kellett élniük, és maguk temették el halottaikat. Az ötvenezer lakosú körzet polgármesterének felesége szerint a kormány reakciója nagyon lassú volt, és a médiát sem érdekelte, hogy mi történik Tanauan környékén. Férje Taclobanba ment, és ott intézte el, hogy kapjanak segítséget, tudósít a Reuters.

Taclobanban a főbb utakat nagyrészt már megtisztították, sőt a helyiek el is kezdték újjáépíteni házaikat. A mellékutcák viszont még mindig nem járhatóak. A városvezetés szerint itt még több holttestet találhatnak majd. Taclobanban a városházán egy táblára írják ki a halottak számát, az áldozatokat pedig csütörtök óta tömegsírokba temetik.

Benigno Aquino vasárnap a katasztrófa sújtott térségbe látogat. Az elnököt már a mentés elején kritizálták, amiért lassan kezdték el szétosztani a segélyeket, illetve pontatlanul becsülték meg a halálos áldozatok számát. A jóléti és fejlesztési miniszter egy rádióinterjúban el is ismerte, hogy egyes térségeket nagyon későn értek el.

David Cameron szombaton bejelentette, hogy Nagy-Britannia 48 millió dollárt ajánl fel a Fülöp-szigeteken dolgozó nemzetközi szervezetek számára. Japán pedig 1180 katonát küld majd a érségbe.

A halálos áldozatok száma hivatalosan 3633, 1179 személyt pedig eltűntként tartanak számon. Az ENSZ legfrissebb számításai szerint közel kétmillióan vesztették el otthonukat.

A tájfunban házukat elvesztő túlélők egy megsérült buszban ütöttek tanyát
Survivors who lost their homes use a Jeepney public bus as shelter after a super Typhoon Haiyan battered Tacloban city, central Philippines November 9, 2013. Typhoon Haiyan, the strongest typhoon in the world this year and possibly the most powerful ever to hit land battered the central Philippines on Friday, forcing millions of people to flee to safer ground, cutting power lines and blowing apart houses. Haiyan, a category-5 super typhoon, bore down on the northern tip of Cebu Province, a popular tourist destination with the country's second-largest city, after lashing the islands of Leyte and Samar with 275 kph (170 mph) wind gusts and 5-6 meter (15-19 ft) waves. REUTERS/Romeo Ranoco (PHILIPPINES - Tags: DISASTER TRANSPORT ENVIRONMENT TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.