Haiti: félbeszakadt a segélyek szétosztása

A pattanásig feszült légkör miatt a nemzetközi vöröskereszt munkatársai kénytelenek voltak félbeszakítani a segélyek szétosztását a haiti főváros, Port-au-Prince egyik kerületében - közölték a szervezet genfi székhelyén kedden. A bejelentés szerint az élelmiszereket továbbra is igyekeznek eljuttatni a rászorultaknak. Amerikai tengerészgyalogosok érkeztek Haiti fővárosába. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden egyhangúlag jóváhagyta további 3500 kéksapkást kiküldését.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (CICR) helyszínen tartózkodó vezető koordinátora, Riccardo Conti azt közölte, hogy a csoport a közeli napokban ismét megkísérli a segélyek szétosztását. "Jelenleg a mindenüket elvesztett emberek elkeseredettsége miatti légkör rendkívül nehézzé teszi tevékenységünket" - fűzte hozzá.

A Magyar Református Szeretetszolgálat orvosainak sok a dolga Haitin

Azok a csapatok, amelyek például a konyhai felszerelések szétosztását végezték, kénytelenek voltak elvonulni a város Delmas nevű negyedéből - közölte Marcal Izard, a nemzetközi vöröskereszt szóvivője Genfben

A Port-au-Prince-ben tartózkodó vöröskeresztes munkatársak beszámolói szerint a múlt heti pusztító erejű földrengés túlélői végső elkeseredettségükben egyre több erőszakos cselekményre ragadtatják magukat. Egyes vöröskeresztes csapatoknak azonban sikerült 7500 embert ivóvízzel ellátni, és tucatnyi árnyékszéket elhelyezni.

A fővárostól 60 kilométerre nyugatra lévő, a földrengés által leginkább sújtott Léogane-ba eljutott a vöröskereszt egyik csoportja, és tagjai megkezdték ez elsősegélyek biztosítását végző helyek létesítését. A város házainak 90 százalékát romba döntötte a természeti katasztrófa.

Amerikai tengerészgyalogosok érkeztek Haiti fővárosába

Amerikai tengerészgyalogosok kezdték meg bevonulásukat kedd reggel Haiti fővárosába; az első katonák az elnöki palota közelében foglaltak el állásokat. A 82. légi szállítású hadosztály mintegy ötven emberét négy helikopter vitte a romokban álló palotához, miközben társaik Port-au-Prince-től 16 kilométerre délnyugatra szálltak partra. Egyik tisztjük tájékoztatása szerint arra készülnek, hogy a szomszédos favakon keresztül felvegyék a kapcsolatot az ENSZ kéksisakosaival. További kétezer amerikai katona várakozik hajókon a part közelében.

Az ENSZ BT jóváhagyta 3500 kéksapkás küldését

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden egyhangúlag jóváhagyta, hogy a világszervezet további 3500 kéksapkást küldjön Haitira a biztonság erősítése és a segélyakció támogatása céljából. A 15 tagú testület ezzel elfogadta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár előző nap beterjesztett kérését, amely 2 ezer katona és 1500 rendőr küldésére vonatkozott.

A karibi országban jelenleg 7 ezer kéksapkás békefenntartó katona állomásozik, ezenkívül egy 2100 fős nemzetközi rendőri erő segít a rend fenntartásában.

Alain Le Roy, az ENSZ békefenntartó műveleteinek főnöke a döntés kapcsán elmondta: az újabb ENSZ-katonák és -rendőrök telepítésére nagy szükség van, mivel rendkívül sok kérést kapnak a humanitárius segélykonvojok biztosítását illetően.

Arra is kitért, hogy az általuk használt útvonalak biztonságáról is gondoskodni kell, ezenkívül szükség van egy tartalékerőre arra az esetre, ha a biztonsági helyzet tovább romlana. Leszögezte: a mostaninál nagyobb nemzetközi rendőri jelenlétre van szükség minden olyan ponton, ahol élelmet és vizet osztanak szét a rászorulóknak.

Megfigyelők a napokban rámutattak: a segélyek gyors kiosztásának a közlekedési nehézségek és a bürokrácia zűrzavara mellett az az egyik legfőbb akadálya, hogy összeomlott a helyi hatalom, és a segélyszállítmányokat támadások érik, illetve érhetik.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter előző nap közölte, hogy az Egyesült Államok hadereje Haitin nem vállal rendőri szerepet, de szükség esetén megvédi az ártatlanokat és önmagát. Kifejtette, amíg nem érkezik a katasztrófa sújtotta országba megfelelő mennyiségű élelem és víz, addig fennáll a veszélye annak, hogy az elkeseredés néhol erőszakba fordul. Az amerikai hadsereg 10 ezer katonát telepít Haiti területére és partjai közelébe a nagyszabású segélyművelet támogatására. A CNN tudósítása szerint Haitin elkeseredett túlélők százezrei várják a nemzetközi segélyeket.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.