Haiku hollandul vagy Blair angolul

Tony Blair nem nyugszik bele, hogy nevét levették az uniós elnökjelöltek nemhivatalos listájáról, s igyekszik maga mellé állítani Merkelt és Sarkozyt. Ám a német kancellárnak is szerepe volt abban, hogy a volt brit kormányfő helyett inkább olyasvalakit keres az EU, aki hatékonyan le tudja vezetni a tanácsüléseket.

Még nem tény, de már nem is politikai pletyka - így üdvözölte a belga Le Soir, hogy az ország jelenlegi miniszterelnöke, a flamand kereszténydemokrata Herman Van Rompuy lehet az Európai Tanács első állandó elnöke. Senkinek sincs igazán jó ellenérve, ráadásul a belga kormányfő bizonyított is: nyugalmat hozott abba az országba, amely a szétesés szélén állt, s meglehet az Európai Uniónak éppen ilyen egységesítő, kompromisszumkereső személyiségre van szüksége. A 62 éves politikus azzal is felhívta figyelmet magára, hogy imádja a japán haikut, s flamandul maga is írogat verseket ebben a formában. Legutóbb a spanyol-belga-magyar trióelnökség logóbemutatóján olvasott fel egyet a tolmácsok nagy megdöbbenésére. A háromsoros haiku arról szól, hogy három hullám tart a part felé, ahová egyszerre érkezik.

E szép gondolat áthatja most a brüsszeli uniós és belga lelkeket, de rögvest felmerül a kérdés: ki legyen Van Rompuy utódja, vajon nem jut-e vissza az ország a szétesés szélére. A lehetséges jelölt Yves Leterme külügyminiszter, amúgy Van Rompuy elődje, aki a múlt év végén azért kényszerült távozni, mert gyanúba került: befolyásolni próbálta a bíróságot a Fortis bank eladása nyomán indított kisrészvényesi per során.

Népes társaságban találja azonban magát Van Rompuy, mert rajta kívül szóba jöhet még a holland Peter Balkenende kormányfő, aki ellen felhozzák, hogy országa elutasította az európai alkotmányt. Aztán ott van még a luxemburgi Jean-Claude Juncker, az osztrák Wolfgang Schüssel, a finn Paavo Lipponen, az ír John Bruton, valamint Tony Blair és egyetlen hölgyként a lett Vaira Vike-Freiberga.

Értesülések szerint Blair ismét bedobta magát, érzékelvén, hogy a korábban erős elnökre vágyó németek meggondolták magukat, s most inkább kis országból való ügyvezetőt vizionálnának az unió élére, s nem „erős Tony Blairt". A napokban Blair telefonon érvelt önmaga mellett Sarkozy francia elnökkel és Merkel német kancellárral beszélgetve. Ám minthogy a NATO élére nemrégiben dán politikus került, északi állam nem pályázhat, de déli sem, mert Barroso bizottsági elnök portugál. Keleti sem, mert a lengyel Jerzy Buzek lett az Európai Parlament elnöke. S meglehet nagy ország sem jelentkezhet. Valaki a Benelux térségből viszont kapóra jöhet.

A még ebben a hónapban összehívandó újabb csúcstalálkozón azonban nemcsak az elnököt kell megtalálni, hanem a külügyi főképviselőt is. Az AFP szerint szerdán délután négy nevet emlegettek uniós körökben: a brit David Milibandét, az olasz Massimo D'Alemáét, a finn Ollie Rehnét és a svéd Carl Bildtét. Ha az elnököt a középjobb európai erők adják (vagyis nem Blair a befutó), akkor a külügyminiszter szocialista- szociáldemokrata lesz.

A szerdai bizottsági tájékoztatón az hangzott el, hogy az október végén mandátumát vesztő végrehajtó testület megújításához legelőször is meg kéne találni a fődiplomatát, hiszen ő egyben a végrehajtó testület alelnöke is lesz. Amely országból jön, az értelemszerűen nem jelölhet még egy biztost. Amíg nem tudni, ki lesz, a posztosztást nem kezdheti el Barroso elnök. Azon kormányoknak, amelyek még nem nevezték meg, kit küldenek a Bizottságba, elvileg még van pár napjuk a döntésre, de már nem sokat gondolkodhatnak.

 

Herman Van Rompuy belga miniszterelnök lehet az Európai Tanács első állandó elnöke
Belgian Prime Minister Herman Van Rompuy arrives for an European Union summit at the European Council headquarters on October 30, 2009 in Brussels. EU leaders have set a baseline goal for an upcoming world climate summit of 100 billion euros a year by 2020 to help developing countries fight global warming, a draft text said Friday. AFP PHOTO / JOHN THYS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.