Haider pártjával flörtöl a Jobbik

Fasiszta kapcsolatok címmel közölt kommentárt az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a Jobbik kapcsolatáról pénteki számában a Der Standard című osztrák lap.

„Míg Ausztria az auschwitzi haláltábor felszabadításának 65. évfordulójáról emlékezik meg, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egyik parlamenti képviselője magyar neonácikkal veszi fel a kapcsolatot” – írta a liberális napilap kommentátora, Hans Rauscher. A szerző felidézte, hogy az FPÖ külpolitikai szóvivője, Johannes Hübner nemrég az osztrák parlament épületében fogadta a Jobbik egy küldöttét.

A cikkíró a „félkatonai Magyar Gárda” politikai szárnyaként és romaellenesként írta le a Jobbikot. A párt többek között az I. világháború előtti határok visszaállításáért lép fel – írta. Ez nem csak Erdély, de Burgenland egyes részeinek a visszatérését is jelentené - mutatott rá.

Ilyen szélsőjobboldali pártokkal való kapcsolattartás nem újdonság az FPÖ részéről, amelynek elnöke 1986-tól 2000-es kilépéséig a tavalyelőtt elhunyt Jörg Haider volt – írta a kommentátor a jobboldali populista, nem ritkán bevándorlás-ellenes jelszavakkal kampányoló és Ausztriában egyesek által a szélsőjobboldalhoz sorolt szabadságpártról. „Kifejezett neofasisztákkal és polgárháborús gárdákkal való flörtölés mindenesetre új minőséget jelent. De egy küzdősportokban és paintball-játékban járatos Heinz-Christian Strache vélhetően itt is talál majd kapcsolódási pontokat” – tette hozzá az FPÖ elnökére utalva.

Heinz-Christian Strache szerint aki antiszemitizmust kiált, az maga antiszemita
Austrian far right Freedom Party leader Heinz-Christian Strache gestures as he makes a speech during a party meeting in Vienna January 10, 2010. REUTERS/Herwig Prammer (AUSTRIA - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.