Hagytak görcsökben fetrengeni egy epilepsziás gyereket a menekülttáborban

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bizottsága kedden felszólította a cseh hatóságokat, hogy szerda éjfélig helyezzék más menekülttáborba azt a háromgyermekes afgán családot, amelyet csaknem két hónapja a közép-csehországi Belá-Jezovában embertelen körülmények között tartanak fogva.

A strasbourgi székhelyű testület két héten belül dokumentumokat kér a prágai kormánytól az említett menekülttáborban uralkodó állapotokról, különösen a gyermekek életkörülményeiről.

Érdeklődésünkre Hana Malá, a cseh belügyminisztérium szóvivője közölte: mielőtt megérkezett a verdikt Strasbourgból, már döntöttek arról, hogy a családot kitoloncolják, mert nem akarnak tovább maradni Csehországban, menekültjogért sem folyamodtak, ezért itteni tartózkodásukat semmi sem indokolja – közölte a szóvivő.

Az afgán asszonyt – testvérével, valamint öt-, hat- és tizenöt éves fiával együtt – a cseh határrendészek tartóztatták fel szeptember elején. Semmilyen irat nem volt náluk, a nő azt állította, hogy Kunduz tartományból, a tálibok elől menekülnek, Görögország felől, Magyarországon át, Ausztriából érkeztek és Németországba akarnak eljutni. Sehol sem regisztrálták őket.

Kihallgatásuk után ideiglenesen a szigorúan őrzött menekülttáborba helyezték el őket. Az anya rövidesen a menekülteknek jogsegélyt és egyéb támogatást nyújtó prágai civil szervezethez (OPU) fordult, mert az egyik gyermekének kiújultak az epilepsziás rohamai, mégsem hívtak hozzá orvost.

Kérésére Martin Rozumek, az OPU vezetője személyesen látogatott el a helyszínre, ahol döbbenten állapította meg, miszerint a menekültek embertelenebb körülmények között élnek, mint a cseh rabok a börtönökben. Ezért kért társaival együtt segítséget a strasbourgi testülettől. Egyébként Anna Sabatová cseh emberi jogi ombudsman is többször nyilvánosan adott hangot aggodalmának az ottani méltánytalan állapotok miatt.

Malá megkeresésünkre azt állította, hogy kifogásait figyelembe vették, és azóta már lényegesen javult a helyzet a táborban. – Erről remélhetően sikerül meggyőzni a bíróságot is. Az afgán családot pedig rövidesen rendőrök kísérik majd az osztrák határátkelőhöz – tájékoztatta lapunkat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.