Hagyományos családmodellt akarnak Szlovákiában is

Az elmúlt napokban a legtöbb szlovákiai római katolikus templom bejáratánál petíciós íveket találtak a hívők, amelyeken az aláírásukkal támogathatják népszavazás kiírását a hagyományos család védelme érdekében és a regisztrált partnerség törvényesítése ellen.

A referendumot a szlovákiai Szövetség a Családért (Aliancia za rodinu) civil szerveződés kezdeményezte. Három hónap leforgása alatt háromszázezer támogatót szereztek, s bíznak abban, hogy éppen a papok segítségével napokon belül sikerül összegyűjteniük az alkotmányban a népszavazás kiírásának feltételéül megszabott 350 ezer hiteles aláírást. Céljuk az, hogy a referendumot a november 15-ére kiírt helyhatósági választásokkal egyidőben tartsák meg.

„Meggyőződésünk, hogy ma még megvédhetjük a hagyományos család értékrendjét, de nemsokára erre már nem lesz lehetőségünk, mert akkora nyomás nehezedik ránk, elsősorban külföldről. Ha például legalizálnánk a regisztrált partnerséget, akkor az európai bíróságok arra kötelezhetnének bennünket, hogy majdnem ugyanolyan jogokkal illessük ezeket a személyeke,t, mint a házasságban élőket, beleértve a gyermekek örögbefogadását is. Márpedig ők semmiképpen sem lehetnek különböző szociális kísérletek és divatáramlatok áldozatai. Két vagy több férfi sosem helyettesítheti az édesanyát, miként több nő sem az édesapát"- közölte Anna Veresová, a civil szerveződésvezetőségi tagja.

Elmondta azt is, hogy négy kérdéssel fordulnának a polgárokhoz: egyetértenek-e azzal, hogy a házasság kizárólag egy férfi és egy nő egyedi kapcsolatán alapul. Miként azzal is, hogy két vagy több egynemű személy nem fogadhat örökbe gyermeket, nem köthet regisztrált házasságot, amely alapján ugyanolyan jog illetné meg őket, mint a hagyományos frigyre lépőket, s végezetül támogatják-e azt, hogy az iskolai szexuális nevelés tananyagát a szülők beleegyezésével állítsák őssze. A kérdéseket magyarul és ruszin nyelven is nyilvánosságra hozták.

Megkeresésünkre Jozef Kovácik, a Szlovákiai Katolikus Püspökök Konferenciájának(KBS) szóvivője emlékeztetett arra, hogy a testület már néhány héttel ezelőtt felszólította a hívőket és minden jóakaratú embert, hogy támogassák ezt a nemes polgári kezdeményezést. „Oltártestvéreink most ennek a felhívásnak a szellemében cselekedtek"- tette hozzá. Értesüléseink szerint viszont főleg a fiatalok közül sokan Marek Madaric művelődésügyi miniszternek tiltakozó leveleket küldtek, amelyekben kifogásolták, hogy a templomokban és számos esetben a homíliákban is kampányolnak. Mire a tárcavezető közleményben szögezte le, hogy mint minden intézménynek, az egyház képviselőinek is állampolgári joguk közügyekben állást foglalni.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.